Новини

«Не варто панікувати»: що розповіли на брифінгу Чернівецької ОДА щодо коронавірусу

У Чернівецькій області можливе введення карантину для всіх навчальних закладів, а також перенесення на іншу дату громадських заходів, концертів та інших подій, де є масове скупчення людей.

5 березня в Чернівецькій ОДА відбувся брифінг щодо запобігання поширення коронавірусу в Чернівецькій області. Голова ОДА Сергій Осачук повідомив, що сьогодні проведуть засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Під час зібрання ми ухвалимо рішення про запровадження режиму карантину для всіх дошкільних навчальних закладів, шкіл та вишів, які зараз пропрацьовують модель роботи дистанційно. Так само за рекомендацій Українського уряду ми запроваджуємо обмеження заходів із великим скупченням людей. Концерти, заплановані на сьогодні та на наступні вихідні, перенесуть на іншу дату», — каже Сергій Осачук.

Виконувачка обов’язків директора державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Наталія Гопко повідомила, що в усіх пацієнтів із підозрою вже взяли зразки та передали для подальшого дослідження. Крім того, вона закликала тих, у кого є симптоми ГРВІ, залишатися вдома, дотримуватися рекомендацій щодо особистої гігієни та не наражати на небезпеку інших громадян:

«Відучора ми маємо ще 5 підозр. Це люди із захворюванням ГРВІ, які подорожували у країни, де є підтверджені випадки коронавірусу. Крім Італії, це Іспанія та Англія. Пацієнтів госпіталізували в обласну клінічну лікарню. У них узяли зразки для дослідження та доправили до вірусологічної лабораторії Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України».

Заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак розповіла, що зразки чоловіка з коронавірусом надіслали до Лондона, оскільки, за її словами, деякі експерти розводять паніку у ЗМІ та соцмережах.

«Нас запитують, чому результати підтвердженого випадку захворювання на COVID-2019 мають перевіряти ще в Лондоні. Це міжнародні стандарти, і не пов’язано з тими міфами, які розповсюджують псевдоексперти про те, що ця перевірка потрібна через неготовність України до здійснення лабораторних досліджень. Потрібно пам’ятати, що це перший випадок не лише у Чернівецькій області, а й у країні загалом. Тому, згідно з процедурами, необхідне підтвердження і з референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я у Лондоні», — каже заступниця голови Чернівецької ОДА.

Також Наталія Гусак повідомила, що стан хворого чернівчанина значно покращився. Зокрема у нього покращився сон, зменшився кашель та немає температури. Його дружина теж почувається добре.

Повний стрім із брифінгу дивіться на сторінці «Шпальти» у фейсбуку.

Фото Ігоря Волощука

Коментарі