Новини

У Чернівцях говорили про вплив ботів на суспільну думку

Відбулася лекція на тему: «Ботоіндустрія зсередини: хто користується та скільки коштує».

26 лютого у громадському просторі «Простір UA:» відбулася лекція під час якої експерти розповідали про те, як боти у соцмережах впливають на політичні процеси та думки пересічних українців. Послухати їх прийшли студенти й місцеві активісти.

Спікерами виступили політолог Михайло Шморгун, викладач кафедри журналістики Володимир Стефанець, громадський активіст і письменник Андрій Тужиков. 

Модератор заходу Василь Морар розповів, що головна мета лекції — розвиток медіаграмотности.

«Ми хочемо, щоб люди знали про ботоферми, їхнє походження та вплив. Серед них є як чернівецькі, загальноукраїнські, так і російські. Думаю, це актуальний захід. Особливо перед місцевими виборами. Люди мають знати, що на їхню думку впливають і зокрема через соціальні мережі», — каже Василь.

Громадський активіст Андрій Тужиков розповів про вплив штучного інтелекту на розвиток ботоферм. 

«Важливо, щоб люди розуміли, те, що їм видається реальністю, може бути ілюзією. Сьогодні я підійшов з такого боку: для того, аби зрозуміти злодія, потрібно думати, як він. Тож розповів, яким чином створюють фейкові аккаунти, як їх адмініструють тощо. На жаль, не всі люди, які користуються соцмережами, є достатньо грамотними в плані критичного мислення, кібербезпеки, тож це треба виправляти», — зауважує Андрій. 

Політолог Михайло Шморгун вважає, що сучасні технології рухаються надзвичайно швидко і змушують суспільство зменшувати рівень анонімности. Цифрова особистість, яку людина транслює, поглинає реальність і не дає зрозуміти те, ким ми є насправді. І це той виклик, над яким варто задуматися.  

«Людина через інформацію сама себе ідентифікує. Той об’єм інформації, який вона транслює в світ, створює її цифрову ідентичність. І те, що ми не хочемо висвітлювати в соцмережах, і є тією анонімністю», − каже Михайло Шморгун

Фото Альони Чорної

Коментарі