Новини

Спалах коронавірусу в Італії: українці в Ломбардії та «закриті» кордони. Чи є небезпека для Буковини

Яка ситуація з перевезеннями з Італії, чи хочуть тамтешні українці на Батьківщину та чи може Чернівецька область повторити вірусний сценарій.

Фото ТСН

21 лютого італійський регіон Ломбардія став епіцентром спалаху коронавірусу — він поширився в областях Венето, Емілія-Роман’я, Лаціо і П’ємонті. Напередодні його підхопили 229 осіб, нині відомо про 322 людини. Окрім того, в одного італійця після повернення з Румунії виявили хворобу. Після цього країна почала перевірку всіх можливих контактів громадянина. Наразі Італія третя країна в світі за кількістю інфікованих, випереджають її лише Китай та Південна Корея.

Аби зрозуміти краще, як діє італійська влада, ми зв’язалися з чернівчанкою Наталією Федорович, яка зараз проживає у містечку Ровелло Порро, провінція Комо, Ломбардія. Жінка каже, що громадський настрій різний: як завжди, люди поділяються на тих, хто панікує і тих, хто ні.

«Ми живемо у невеличкому містечку неподалік Мілана, не в зоні карантину, тому особливих змін не відчуваємо. У наших супермаркетах є продукти, потяги та автобуси їздять, усе працює. У містах, де виявлено вірус, ситуація інша. Там існує заборона на в’їзд-виїзд та інші умови карантину. Таких населених пунктів є 12. У Мілані скасували всі велелюдні заходи: виставки, покази, футбольні матчі, вистави тощо. Рекомендували під час богослужінь не потискати одне одному руку (у католицькому обряді). Садочки, школи та інші навчальні заклади теж на карантині. Поки на два тижні. Ситуація загалом під контролем. Влада докладає максимум зусиль для запобігання розповсюдження вірусу», — каже Наталія.

Також жінка наголошує — вірус міг поширитися так швидко через те, що саме у цьому регіоні Італії живе багато китайців:

«Тут дуже багато китайців, вони мають ресторани, магазини, перукарні, навіть готелі. Тому природно, що вірус так швидко поширився саме тут».

Влада Італії уже наголошувала, що готова вжити надзвичайних заходів через спалах уханьського коронавірусу Covid-19 на півночі країни, про це ще у неділю повідомили на порталі італійської газети «Corrіеre della Sera». Зокрема хочуть встановити санітарні контрольно-пропускні пункти та запровадити «стерильні» коридори для поставок в уражені регіони продовольства і ліків.

Аби зрозуміти ситуацію на кордонах, журналісти «Шпальти» вирішили розпитати водіїв, які здійснюють нерегулярні перевезення з Чернівців до Італії. Ті, з ким вдалося зконтактувати, зізнаються — поки їхати до Італії не квапляться, бояться дарма витратити пальне та стояти на кордоні.

«Цього тижня точно їхати не буду, можливо, наступного. Всі мої знайомі перевізники не їхатимуть деякий час. Кордони наче не закрили, та їхати все одно дуже ненадійно, не перевозимо не лише людей, ми тепер і передачі не відвозимо. Та й страшно, хтозна, яка там ситуація», — каже перевізник Олексій із села Тарасівців Чернівецької області.

Буковинка Аурінія Москаль теж проживає у Ломбардії (місто Сесто Сан Джованні, що біля Мілана), наші журналісти зв’язалися з дівчиною. Та каже, що поки всі кордони відкриті, проте влада рекомендує не їхати у місця, де є спалахи коронавірусу:

«Тут зараз дуже високий рівень паніки, у суботу ввечері офіційно заявили, що в регіоні Ломбардія виявили перші випадки коронавірусу, з того моменту почалася паніка в усіх. У неділю закрили деякі торгові центри, через це люди швидко почали запасатися їжею і насправді можна було побачити всі супермаркети майже порожніми. На другий день магазини оновили товар і все повернулося на свої місця. Вчора в усіх аптеках закінчилися маски, проте менше половини людей їх носять. У супермаркетах усі працівники зобов’язані бути в масках, а в лікарнях хтось у масці, а хтось — ні. На вулицях стало менше людей, усі бари і заклади зобов’язані закриватися о 18:00, школи й університети закриті, як і деякі спортзали. Люди дуже налякані, ймовірно від того, що довкола дуже багато перекрученої інформації», — каже Аурінія Москаль.

Зі слів дівчини, люди, у яких діагностували коронавірус, не перебувають у медичній ізоляції. Їм не дозволяють вийти з дому. А людей старшого віку, у яких є хронічні захворювання, відвозять у лікарні на інтенсивну терапію. Дівчина запевняє — італійська медицина хороша, а шанси захворіти низькі, тому назад в Україну вона поки їхати не збирається:

«Я не планую їхати в Україну. 90% людей, які захворіли, похилого віку, у яких вже є наявні хронічні захворювання. До того ж, тут медицина набагато краща, ніж в Україні, і можуть розпізнати та вилікувати вірус швидше, ніж у нас. Я гадаю, що від простого грипу і від інших захворювань щодня помирає більше людей, аніж від цього вірусу,  ніхто про це не говорить, тому що для нас це вже як звична річ, уже знаємо, з чим маємо справу, а коронавірус для нас незнайомий, тому і боїмося його. До того ж, у Італії уже шість людей змогли подалати недугу».

Дівчина каже, що найгірші друзі кожної людини — це паніка і страх, а не сам вірус.

Повноважний посол України в Італії Євген Перелигін під час брифінгу повідомив, що жоден українець на коронавірус поки не захворів, передає кореспондент РБК-Україна.

«Серед інфікованих коронавірусом в Італії немає українських громадян. У посольства або генеральні консульства громадяни України не зверталися», — сказав посол.

На фоні всіх перипетій довкола китайського вірусу вчора, 25 лютого, у Чернівецькій обласній адміністрації відбувся брифінг щодо запобігання занесення та поширення коронавірусу на Буковині.

На брифінгу в. о. директора Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Гопко повідомила, що до обласної лікарні госпіталізували чернівчанку, яка прибула з Італії. Імовірно, що вона контактувала з людьми, хворими на коронавірус. Жінка звернулася до лікарів із певними симптомами і наразі перебуває в інфекційному відділенні Чернівецької обласної лікарні.

«У нас є пацієнтка, яка перебуває в обласній інфекційній лікарні. Вона має непорушений стан, у неї є підвищена температура. Вчора вона прибула з аеропорту «Бергамо» до Сучави, з Сучави на таксі через пропускний пункт «Порубне» до Чернівців. Зрозуміла, що почувається недобре і звернулася по медичну допомогу», — каже заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Марія Поліщук.

Також вона наголосила, що за пацієнткою, яка прибула з Італії наглядають, медичний персонал робить усе необхідне. Зараз чекають на результати обстежень, які вже пройшла жінка.

Також Марія Поліщук спростувала чутки про те, що випадків захворювання могло бути більше, і буцімто лікарям, які про це повідомлять, загрожує звільнення.

Наразі МОЗ надало розширений перелік країн, із яких медики перевірятимуть людей на коронавірус. У випадку спалаху вірусу на Буковині інфікованих людей розміщуватимуть у двох закладах: Дитячій обласній лікарні та Обласній лікарні для дорослих. Загалом ситуація така: маски, медикаменти, апарати та всі алгоритми для протидії вірусу та його поширенню у Чернівецькій області є.

«Ми точно здатні запідозрити, оперативно сповістити, надати умови для отримання медичної допомоги та витримати всі вимоги з транспортування зразка», — каже в.о. директора Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Гопко.

Також депутати Чернівецької обласної ради проголосували, аби додатково виділили 500 тисяч гривень на заходи щодо протидії китайському вірусу.

Коментарі