Новини

Американські вчені вважають, що тривалість життя залежить від рівня освіти

За результатами 30-річного дослідження, смертність серед тих, хто закінчив лише школу, склала 13%, а серед тих, хто коледж чи університет — 5 %.

Фото Charles DeLoye, unsplash.com

Рівень освіти впливає на тривалість життя більше, ніж раса чи доходи, повідомляє Eurek Alert!. Про це заявили науковці з медичної школи Єльського університету та Університету Алабами. 

Вчені впродовж 30 років стежили за 5114 американцями з різних міст США. За час дослідження померли 395 людей. Серед тих, хто закінчив лише школу, смертність склала 13%, а серед тих, хто коледж чи університет — 5 %.

Спершу науковці вважали, що смертність залежить від раси учасників дослідження. Серед померлих учасників було 9% темношкірих і 6% білих. Причини смерті були різні, однак серед них простежуються спільні риси. Так, чорношкірі частіше помирали через вбивства, а білі — через СНІД. В обох групах однаково помирали від серцево-судинних захворювань та раку.

Дослідники порівняли дані про колір шкіри та освіту. У результаті науковці переконалися, що відмінності між темношкірими та білими були незначні. Серед учасників без вищої освіти було 13,5% темношкірих і 13,2% білих.

Учені вважають, що підвищення доступу до освіти та її якості допоможе змінити тенденцію до скорочення тривалості життя серед дорослих.

Коментарі