Новини

У Чернівцях вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

На Центральній площі міста відбулося громадське віче

20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні, на Центральній площі Чернівців зібралася громада, аби згадати героїв, які віддали своє життя за незалежність України. Цього дня 2014 року під час Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві силові підрозділи розстрілювали протестувальників. Усього того дня було вбито 48 людей, а в період 18-20 лютого 2014 року в центрі Києва загинули близько ста осіб, яких назвали «Небесною Сотнею». 20 лютого став переломним під час подій Революції гідності.

Акція у Чернівцях розпочалася зі спільної молитви священників православної та греко-католицької церков.

Після молитви хорова капела «Дзвін» виконала пісню для Героїв Небесної Сотні, які загинули під час подій Революції гідності, – «Коли ви вмирали, вам дзвони не грали».

Крім того, під час заходу виступили учасники Революції гідності, студенти, громадські активісти та військові.

Учасниця акції Альона Антимійчук вважає, що віче для того, аби збирати однодумців та ділитися своїми переживаннями:

«Революція сильно на мене вплинула – я була її  учасницею. Через призму революції зрозуміла, наскільки наш народ прагне демократичних цінностей, вступу до Євросоюзу, бажає не забувати самовизначеності. Події, які всі пам’ятають, і люди, яких усі пам’ятають, змінили світогляд українців. Ми зрозуміли свою національну ідею та ідентичність», – розповідає Альона.

Військовий та учасник Євромайдану Іван Попадюк, наголошував на тому, що війна триває і воїни помирають не тільки на революції, а й на сході країни, тому українцям потрібно бути разом:

«Відчуття “один за одного” змінило людей кардинально. Крім матеріального, народ здобув духовне: любов та повагу до Батьківщини… Проте ті, хто ніколи не любив Україну, живуть, ніби нічого не змінилося: дбають про те, аби порожній холодильник не згорів». 

Після промови відбулася хода з портретами загиблих воїнів. Акція закінчилася Державним Гімном України. 

Фото Вадима Германа

Коментарі