Новини

У Центрі крові в Чернівцях донорам вручили подарунки до Дня закоханих

«Донори для нас – це люди, які допомагають рятувати життя».

14 лютого в обласному центрі служби крові, що на вулиці Українській, 36, вручили подарунки. Серед 227 донорів розіграли срібну підвіску, портативну колонку та набір бокалів.

В. о. генерального директора КНП «Чернівецький обласний центр служби крові» Анжеліка Каланча розповіла, що переможців обирали методом випадкового вибору серед 227 донорів, які здавали кров у період з 29 січня по 13 лютого.

«Донори для нас – це люди, які допомагають рятувати життя. Завдяки їм ми надаємо необхідні компоненти для переливання всім лікарням Чернівецької області. Тому серед основних напрямків нашої діяльності є створення комфортних умов для донорів, прискорення процесу їхнього перебування у Центрі. Є хворі, які постійно потребують гемокомпонентної терапії, тож ми телефонуємо донорам, питаємо, чи вони можуть прийти і допомогти. У таких випадках компоненти переливаємо хворим у того ж дня або наступного. А такі скромні подарунки – це просто вияв уваги і подяки. Подібний захід проводимо вдруге завдяки сприянню спонсорів. Надалі до інших свят також організуємо приємні дарунки», – зауважує Анжеліка Каланча.

Наталія Безбах, мама трьох дітей, отримала до свята срібну підвіску. А здає кров із 2013 року раз на три місяці. У жінки рідкісна група крові IV (Rh –).

«Як тільки телефонують із Центру крові, одразу погоджуюся. Це добра справа, і коли стан здоров’я дозволяє, чому б і не допомогти іншим? Я чудово почуваюся після здачі крові, навіть вихідний не беру. Єдине – більше чаю п’ю. Підвіску буду носити, як згадку про сьогодні. Це приємно», – ділиться Наталія.

Галина Хотянова виграла на свято закоханих набір келихів. Чернівчанка розповіла, що вперше здала кров, аби врятувати життя маленькій дитині. Після чого вирішила, що буде допомагати й надалі тим, хто цього потребує.

«Я приємно здивувалася, коли дізналася про виграш подарунка. Адже просто прийшла в черговий раз здати кров. А такі приємні сюрпризи, як от сьогодні, ще більше надихають. Для мене дуже важливо просто допомогти. Тому вже десь 15 разів ставала донором крові. І весь свій колектив на роботі змотивувала ставати донорами», – каже Галина Хотянова.

Що потрібно знати про донорство крові?

Донором може бути людина від 18 до 60 років, яка:

– хоче допомогти та має задовільний стан власного здоров’я;

– важить від 50 кг, ростом від 150 см;

– має при собі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.

Перед здачею крові:

– не вживайте алкоголь упродовж 48 годин;

– не куріть мінімум двох годин;

– не вживайте аспірин, анальгін і ліки, що містять аспірин і анальгетики 72 години до здачі крові;

– також потрібно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб.

Фото Альони Чорної

Коментарі