Новини

В Україні зріс рівень щастя. Чернівці — місто щасливих людей?

Допоки рівень щастя в Україні зростає, журналісти «Шпальти» вирішили з’ясувати, наскільки щасливими себе відчувають чернівчани. 

Наприкінці 2019 року 51% українців назвав своє життя щасливим, нещасливими вважали себе лише 18% опитаних.

Таким чином, індекс щастя цьогоріч склав +33% . 2017 року індекс був у рази меншим і складав +8% (2018-го це опитування в Україні не проводили). Про це повідомляють у КМІС.

Показники індексу щастя в Україні в 2017 та 2019 роках

За даними Gallup International, з 2014 року у світі спостерігають неухильне падіння індексу щастя, який вираховується як різниця між відсотком щасливих і нещасливих людей.

Більше половини опитаних громадян у країнах, де проводили дослідження (59%) відповіли позитивно, 11% вважають себе нещасливими. 28% опитаних вважають себе ні щасливими, ні нещасними.

Таким чином, середній індекс склав 48%. Україна потрапила до топу нещасливих країн і посіла одну сходинку з Великобританією.

Аби з’ясувати, наскільки щасливими є чернівчани, журналісти «Шпальти» вирішили провести власне опитування у соцмережах.

За результатами, 63% чернівчан (участь в опитуванні взяли 154 особи) назвали себе щасливими на момент опитування, 37% вважають інакше.

56% опитаних гадають, що рівень щастя залежить від економічної та політичної ситуації, інші 44% — що ці поняття не зіставні.

Лише 33% респондентів назвали Чернівці містом щасливих людей, не погодилися з такою гіпотезою 67%.

Попри те, що більшість респондентів не назвала Чернівці щасливим містом, 65% кажуть, що вони щасливі зазвичай, 19% не можуть визначитися з власним коефіцієнтом радости, а 16% зізнаються — переважно нещасливі.

Як зазначають соціологи, особисте життя людини певною мірою автономне від зовнішніх впливів. Тому економічна та політична ситуація не завжди впливає на рівень щастя громадян.

 

Коментарі