Новини

Прибутки українських банків торік встановили історичний рекорд

Рентабельність власного капіталу в українських банках сьогодні складає 34,2%, і це вище, ніж загальноєвропейський показник.

Фото Elizabeth Kay, unsplash.com

У 2019 році українські банки отримали 60 мільярдів гривень прибутку. «Новий історичний рекорд», — повідомила перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова на своїй сторінці у фейсбуку:

«Розчарую критиків, це не надприбутки держбанків від облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Це реальний прибуток банківського сектору. Якщо подивитися на процентний дохід держбанків, то інвестовані ОВДП – це всього лише 12%», — зазначила Рожкова.

60 млрд грн. Прибуток банківського сектору у 2019 році за попередніми даними. Майже втричі більше, ніж роком раніше….

Gepostet von Катерина Рожкова am Donnerstag, 13. Februar 2020

За словами заступниці голови Нацбанку, рентабельність власного капіталу в українських банках сьогодні складає 34,2%, і це вище, ніж загальноєвропейський показник (7%) та показних країн-сусідів.

Також Катерина Рожкова додала, що кількість збиткових банків зменшилася з 13 до 6. Лідером залишається «Приватбанк», прибуток якого складає 32 мільярди гривень.

«Чому такі надприбутки? Основні фактори – висока операційна ефективність банків та низькі відрахування у резерви, які за рік зменшилися з 24 до 12 млрд грн», — написала Рожкова.

Проте вона додала, що прибутки не завжди будуть такими. Завдяки сповільненню інфляції процентні ставки знижуватимуться, а отже, зменшуватиметься і відсоткова сума доходів банків. Крім того, стрімкий розвиток технологій та небанківського сектору сприятимуть посиленню конкуренції і вимагатимуть від банків більш виваженого підходу до формування ціни на продукти.

Коментарі