Новини

«Карате — це двобій розуму»: чернівецькі каратисти здобули медалі на чемпіонаті Європи

На турнірі українські спортсмени вибороли 2 золотих та 4 срібних медалі й посіли 6 місце у загальному рейтингу.

Із 7 по 9 лютого у Будапешті тривав чемпіонат Європи U21. У турнірі взяли участь понад 1000 учасників із 53 країн.

У складі Національної молодіжної збірної України виступили 36 спортсменів, серед них і чернівчани. Команда змогла добре себе зарекомендувати, виборовши у супротивників дві золоті нагороди, чотири бронзові й посівши шосте місце у загальному заліку.

Зокрема спортсмен клубу «Максимум» Олексій Гуцуляк посів перше місце у віковій категорії — 16-17 років та ваговій — до 67 кг.

«За титул чемпіона Європи я боровся з шістьма суперниками з Румунії, Франції, Туреччини, Росії та інших країн. За вихід у фінал я переміг хлопця з Туреччини», — розповідає Олексій.

Хлопець займається карате з дитинства та зізнається, що жодного разу не пожалкував про свій вибір:

«Я почав займатися карате з 7 років, тобто вже 10 років, відколи тато відвів мене на перше заняття. Він також спортсмен — боксер. Але не хотів мене віддавати у бокс, адже це дуже травматичний вид спорту. До 14 років мене тренував один тренер, а потім почали тренувати Станіслав Золотухін та Микола Сокольніков, який займається лише фізичними навантаженнями. Зараз я тренуюся п’ять разів на тиждень по півтори години».

Олексій розповідає, що на спілкування з однолітками його спортивні здобутки ніяк не впливають. Та й у конфліктних ситуаціях спортсмен використовує свої навички лише задля самооборони.

«Серед ровесників, однокласників я намагаюся не виділятися, бути у їхній компанії з ними нарівні. Кожен спортсмен знає правило, за яким ніколи не можна завдавати удару супротивнику першим. Твоє завдання — захистити себе, тих, хто тебе оточує, та тих, хто тобі дорогий», — пояснює юний спортсмен.

Золотий призер поки не знає, які змагання на нього чекають, але вже має мету – спробувати свої сили і на інших турнірах.

«Планую поїхати на прем’єр-лігу у Лімассол. Туди з’їжджаються спортсмени з усього світу. Це один із найпрестижніших турнірів. Хочу, звісно, потрапити на Олімпійські ігри, але це дуже складно. Шанс — 1 зі 100», — каже Олексій.

Юнак розповідає, що карате допомогло не лише покращити фізичне здоров’я та проявити себе, але й налагодити зв’язки з однолітками, які теж займаються цим видом спорту:

«Практично у кожній області у мене є хороші знайомі, з якими я спілкуюся. А ще є друг, із яким ми спілкуємося в соцмережах. Коли маємо змогу зустрітися, то гуляємо. Хоч ми і конкуренти, але агресію залишаємо на ринзі».

Крім Олексія, гідно виступила і 14-річна Віра Фоглінська, яка посіла третє місце у віковій категорії — 14-15 років та ваговій — до 54 кг. Дівчинка займається спортом із п’яти років.

«Я тренуюся уже 9-й рік, і 2020-й став для мене дуже складним, але успішним. Ще з дитинства ми з сестрою дуже любили боротися, битися, тому батьки віддали на карате, адже цей вид спорту оптимальний. Батько підтримував одразу, а мама хотіла спершу віддати мене на танці, бо я ж дівчинка. Але я продовжила займатися карате, а для сестри це стало просто хобі. Цьогоріч я залишилася у збірній, здобула «бронзу» на чемпіонаті Європи. Дуже пишаюся цією перемогою, адже це нелегко. Вона мотивує мене займатися далі. Мрію потрапити на юнацькі Олімпійські ігри 2022 і я встигаю ще потрапити туди», — каже Віра.

Чернівчанка вже неодноразово займала призові місця на інших змаганнях, не лише українських.

«Цей титул, звісно, найвизначніший. Але, крім того, я зайняла перше місце на Grand Prix Croatia, що дозволило мені потрапити до збірної. Також у мене є перше місце зі змагань у Чехії тощо. На чемпіонаті Європи я провела п’ять боїв, програла в італійки за вихід у фінал. Трішки не вистачило, аби перемогти. Але це мотивує мене працювати далі, щоб здобути «золото», — каже Віра Фоглінська.

Аби потрапити на чемпіонат, дівчинка успішно пройшла три етапи відбору.

«Перший етап — це був чемпіонат України, де я посіла третє місце. Другий відбувся у Венеції. Будь-яке призове місце дозволяє потрапити у збірну, що і сталося. Третій етап був у Хорватії, де я здобула перше місце».

Президент клубу карате «Максимум» та тренер юних призерів Станіслав Золотухін зазначає, що чемпіон повинен бути добре розвинений у чотирьох напрямках: тактичному, технічному, психологічному та атлетичному.

«Олексій почав показувати результати тільки тоді, коли ми попрацювали над психологічною складовою тренувань. Із цим у нього довгий час були проблеми. Тактично та технічно він був дуже грамотний упродовж усіх років, але мав психологічний бар’єр, який я прибрав. Тоді він розкрився. А все тому, що карате — це двобій розуму. І його суть — це конфліктна гра розуму, де у бій вступають два інтелекти. Той, хто робить правильне рішення, виграє. Усі пункти підготовки важливі, однак для змагань вищого рівня психологічний фактор найважливіший», — каже тренер.

За словами Станіслава Золотухіна, Чернівці завжди показували хороші результати у карате впродовж усього його спортивного та тренерського досвіду:

«Хоча чемпіонів ми готуємо не так часто, за 31 рік моєї діяльности часто здобували призові місця у різних змаганнях України та світу. Ми завжди були лідерами, а цьогоріч чернівецькі спортсмени забрали з собою половину, а саме шість нагород. Це дуже потужний результат».

Тренер каже, що такий вид спорту, як карате, завжди популярний як серед хлопців, так і серед дівчат.

«Звісно, коли у дівчат починається період дозрівання, дорослішання, вони часто не витримують навантажень, але ті, що залишаються, — найкращі. Хлопцям із цим впоратися трохи легше. Це також залежить і від батьків. Їхня підтримка надзвичайно важлива. Адже жодний тренер не зможе виховати чемпіона без допомоги батьків», — запевняє Станіслав Золотухін.

Фото Анастасії Бойчук

Коментарі