Новини

В Україні людей з інвалідністю безкоштовно навчатимуть професії ІТ-фахівця

Програма навчання адаптована для людей з інвалідністю, зокрема з вадами зору та слуху.

Фото Zan, unsplash.com

У Мінсоцполітики підписали меморандум щодо працевлаштування людей з інвалідністю з Асоціацією «Інформаційні технології України» та Громадською організацією «Прометеус».

Документ передбачає безкоштовне онлайн навчання професії ІТ-фахівця для осіб з інвалідністю. Про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики України.

«Людина з інвалідністю, яка хоче і може працювати, повинна мати для цього всі можливості. Це комплексне питання, і сьогоднішній Меморандум – важлива його частина. Це можливість навчання і працевлаштування для осіб з інвалідністю. Після 14 тижнів навчання той, хто успішно здасть тести й отримає сертифікат, матиме можливість взяти участь у конкурсі на вакантні посади в ІТ-компаніях України», — наголосила міністерка соціальної політики Юлія Соколовська.

Навчання почнеться 5 березня. Будь-яка людина з інвалідністю може зареєструватися, обравши два основних курси і до трьох додаткових.

«Цей проєкт дає можливість для системних змін у навчанні осіб з інвалідністю. Сьогодні держава витрачає на це багато грошей, але є підстави вважати, що це неефективно. Якщо порахувати, то торік Центр реабілітації було профінансовано на 20 млн грн, і там навчили 724 людини. Тобто, навчання однієї людини коштувало близько 30 тисяч гривень. Але ж подивимося на професії – бджоляр, оператор комп’ютерного набору, кур’єр тощо. Сьогоднішній Меморандум – це можливість для людей з інвалідністю стати ІТ-шниками, причому абсолютно безкоштовно», — додав радник Міністра соціальної політики Денис Мацуй.

Співзасновник громадської організації «Прометеус» Іван Примаченко та віцепрезидент з освітніх питань Асоціації «Інформаційні технології України» Максим Почебут, які підписували Меморандум із Мінсоцполітики, назвали таку ініціативу унікальною для України та інноваційною для всього світу.

«Програма навчання складатиметься з 2 основних курсів та 2-3 додаткових на вибір. Серед основних – Курс «CS50: Основи програмування» від Гарвардського університету – вважається найкращим курсом для опанування комп’ютерної майстерності у світі», — зазначив співзасновник Іван Примаченко.

За його словами, програма навчання адаптована для людей з інвалідністю, зокрема з вадами зору та слуху.

«Це перший проєкт із Мінсоцполітики, і це чудова можливість для всіх сторін, оскільки в нас є багато компаній, які зацікавлені у працевлаштуванні людей з інвалідністю. У нас навіть офісний простір, який зараз будуємо, адаптований під потреби цих людей. Тобто, вони можуть працювати з нами і в офісі, і дистанційно. За декілька місяців чекаємо на те, щоб влаштувати людей, які пройдуть програму», — каже Максим Почебут.

Коментарі