Новини

У Чернівецькій області закриють дитячий протитуберкульозний санаторій «Садгора»

В ОДА запевняють, що область зможе забезпечити належне лікування хворим дітям, а замість чернівецького санаторію юні пацієнти оздоровлюватимуться в Одесі. 

6 лютого в Чернівецькій ОДА відбувся брифінг щодо закриття дитячого протитуберкульозного санаторію «Садгора». У соцмережах чернівчани не поділяють ініціативу чиновників. Вони впевнені, що із закриттям закладу діти з туберкульозом становитимуть небезпеку і для здорових людей, їм не буде де лікуватися, а отже, на Буковину очікує епідемія.

«Багато впливових у суспільстві людей роздмухують ситуацію, розповідаючи, що завтра ми матимемо кожного другого хворого на туберкульоз, який вільно розгулює містом, на нас чекає епідемія та масові смерті дітей. Сьогодні мене запитали: “Що буде з дітками? Вони ж повмирають”. Паніка через це гуляє і соцмережами», — говорить заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.

Наталія Гусак запевняє, що паніка через це необгрунтована і що діти з гострою формою хвороби, яка становить ризик для здорової людини, як і раніше, лікуватимуться у лікарнях, а система лікування та реабілітації не зміниться. 

«Про санаторій «Садгора» ми думали не перший рік. Ми часто відвідували це місце, фіксували показники їхньої роботи, кількість ліжок, кошти. Як би дивно це не звучало, однак закриття цього санаторію ніяк не вплине на якість та ефективність лікування. Завжди діти з колись перенесеним туберкульозом лікувалися в обласній дитячій клінічній лікарні або в обласному протитуберкульозному диспансері (якщо це підлітки), а тоді могли перевестися у санаторій або продовжувати лікування у зручних умовах удома. Модель лікування не зміниться. Плануємо, що діти продовжать лікуватися в лікарнях. Щороку туберкульоз виявляють у 8-10 дітей. Не всі випадки супроводжуються виділенням бактерій у зовнішнє середовище. З 10 дітей це всього 1-2 випадки, а може не бути взагалі. Але навіть якщо таке є, вони в цей гострий період перебувають у лікарні, а не в санаторії».

Заступниця головного лікаря обласної дитячої клінічної лікарні Оксана Знак заявила, що за висновками робочої групи, щоби повністю забезпечити чернівецькі лікарні місцями для діток-пацієнтів із туберкульозом або його залишковими явищами, достатньо чотирьох ліжок для дітей старше 15 років та одне – молодше 15 років.

«Діти з активними формами туберкульозу лікуватимуться в стаціонарах, а потім можуть бути виписані додому, в центральну районну лікарню або в іншу лікарню за місцем проживання. Вони не становлять загрози для жодного жителя Чернівецької області. У санаторії “Садгора” за останні п’ять років перебували діти з вогнищем хвороби, з активним туберкульозом або з його залишковими явищами. У середньому це 50-60 дітей щороку. З 300 діток, які там перебували, 60 справді були пов’язані з діагнозом туберкульоз. Вони потребували стаціонарного лікування, яке й отримали й отримуватимуть надалі. Робоча група, яка працювала, користувалася висновками експертів, зокрема пульмонологині Інни Січкар та дитячого фтізіатра Валерія Гамаля. Вони оцінили ситуацію і підтвердили, що для Чернівецької області буде достатньо чотирьох ліжок в облтубдиспансері для підлітків старше 15 років і одного ліжка в інфекційному відділенні обласної дитячої лікарні для дітей до 15 років. Зараз ми створили ще й робочу групу, яка розробить маршрут пацієнта, у якого є підозра на туберкульоз, в нових умовах», – розповідає Марія Поліщук.

Заступниця голови ОДА Наталія Гусак запевняє, що Чернівецька область співпрацюватиме з двома одеськими санаторіями. Ті надаватимуть путівки безкоштовно, а за потреби їх докуповуватимуть за кошти обласного бюджету. Вона розповіла, що в санаторії “Садгора” неодноразово виникали проблеми не лише з житловими умовами, у яких перебували діти, але й зі ставленням працівників закладу до пацієнтів.

«Як мама трьох дітей, я була незадоволена тим, що побачила у санаторії. Здається, мали б лікувати від туберкульозу, а в спортивному залі відчувався запах плісняви. Дітям не вистачало позакласної роботи, їм часто проводили спільні уроки, не розділяючи діток за віком, не дозволяли прикрашати кімнати, щоб почуватися затишніше. Деякі діти розповідали про випадки, коли їхню гідність принижували, змушуючи ставати на коліна, піднімати руки і стояти так годинами. Вихователі не звертали увагу на образи ровесників дітей. Ми можемо співпрацювати з двома одеськими державними санаторіями, які без проблем можуть взяти дітей до себе на відновлення. Умови там не гірші, спектр послуг такий же, а кліматичні умови кращі. Вони надаватимуть нам путівки безкоштовно. Якщо дітей, яким потрібні путівки, більше, ми закуповуватимемо їх за бюджетні кошти», — пояснює Наталія Гусак.

Водночас пані Наталія запевнила, що весь персонал санаторію зможе легко знайти інше місце роботи, адже в лікарнях потрібні медсестри та лікарі:

«У санаторії зараз працює 183 людини. До квітня заклад ще функціонуватиме. Ми вже попередили працівників про наше рішення, тому у нас є два місяці, щоби вирішити питання з персоналом. Проте з цим проблем не буде. У Чернівецькій області часто потрібні медсестри та інші працівники для медзакладів, тому робочих місць вистачить на всіх».

Матеріал та фото Ігоря Волощука

Коментарі