Новини

В Україні немає обмежень на вибір імені дитини. Які імена найрідкісніші на Буковині

Якщо батьки хочуть назвати дитину Z148, то мають на це право, і це нормально.

Фото Unsplash.com

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що наразі в Україні не існує обмежень на присвоєння імені дитині. Про це він розповів в інтерв’ю газеті «Сегодня».

Міністр стверджує, неодноразово чув, що Міністерство юстиції забороняє батькам називати дітей незвичайними іменами, бо ті потім від них потерпають. Однак він вважає такі заборони консервативними забобонами.

«Обмежень на присвоєння імені не існує. Яке ім’я подобається батькам, так вони й можуть називати дитину. На місцях органи реєстрації можуть відмовляти від того, що вони вважають нерозумним і неправильним. Але не органам реєстрації вирішувати, яким буде ім’я. Моя особиста думка: якщо батьки хочуть назвати дитину Z148, то мають на це право, і це нормально», — заявив Малюська.

Також Малюська наголосив, що законом це питання не регулюється, ім’я для дитини обирають батьки за їхньою згодою.

«Що таке ім’я — визначення немає. Обмеження можуть бути тільки в суміжних сферах і процедурах, наприклад, у порядку заповнення паспорта, де цифри або іноземні літери неприйнятні. Сам юридичний аспект цікавий, і потрібно буде продумати, як врегулювати його. Батькам дітей можу сказати: сміливо вимагайте реєстрації того імені, яке вибрали ви. Але при цьому потрібно пам’ятати про всі можливі неюридичні наслідки», — додав міністр.

Раніше «Шпальта» повідомляла, що 2019 року на Буковині найрідкіснішими іменами серед хлопчиків стали Тадей, Варсануфій, Єусебіу, Іосуа, Калєб, Ємік, Ітан, Джованні, Вільям-Ліонель, Ражден, Джонатан, Натанєл, Томі, Рувім, Йосіф-Домінік.

А серед дівчаток Чернівецької області тепер є Сабріна, Б’янка, Каміллі-Марія, Делія, Аріана-Тетяна, Лорідана, Роміна, Сабіна-Аделіна, Міра, Ємануєлла-Габрієлла, Алєксандріна, Стасія, Міа, Лавінія, Міріам-Віоріка, Кіра-Аделіна, Касандра, Альміра, Дєліса, Ємілі та Жасмін.

Коментарі