Новини

Кожен громадянин може отримати інформацію від державних органів. Як це зробити

Замість того, щоб ставити риторичні запитання владі, можна почати отримувати відповіді.

Фото Tim Gouw, unsplash.com

Згідно із законом про доступ до публічної інформації, кожен громадянин України може звернутися до влади із запитом і отримати необхідні йому відомості.

Запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати раніше створені публічні відомості, якими володіє розпорядник.

«Маєте що спитати у вашого мера чи керівника водоканалу? Хочете знати, скільки коштів виділено на ту чи іншу міську програму, коли буде відремонтована ділянка дороги, на якій ви постійно губите колеса чи скільки грошей із бюджету виділено на конкретну школу, куди ходить ваша дитина? — Замість того, аби ставити риторичні запитання владі, можна почати користуватися платформою «Доступ до правди» і отримати відповідь на свої запитання, — пише на своїй сторінці у фейсбуку радниця з комунікацій в ECOMM Communication Consulting Зоя Казанжи.

Сайт «Доступ до Правди» працює як платформа для надсилання електронних запитів розпорядникам інформації відповідно до Закону. Аби її отримати, потрібно зробити лише чотири прості кроки:

1. Зайти на сайт «Доступ до правди».

2. Обрати з переліку розпорядника, який, на вашу думку, повинен володіти потрібною вам інформацією.

3. Сформулювати текст запиту за формою на сайті.

4. Перевірити свою електронну або поштову скриньку.

Ваш запит та відповідь на нього є публічними, і їх автоматично оприлюднюють на сайті. Це важливо, аби інші особи могли ознайомитися з наданими відповідями.

Вказані вами прізвище та ім’я будуть оприлюднені на сайті. Електронна адреса, поштова адреса та номер телефону не оприлюднюються, хіба розпорядник інформації сам внесе її у вкладений файл. На бажання ви можете не вказувати жодних додаткових даних про себе, але в такому випадку ймовірність отримати відповідь знижується.

Наразі на сайті «Доступу до правди» є 1645 розпорядників інформації. Це ті органи місцевого самоврядування та державної влади, які мають інформацію, що впливає на життя громадян. Відповісти на ваш електронний запит повинні впродовж п’яти робочих днів. У всіх органах влади створені спеціальні підрозділи, які надають доступ до публічної інформації.

Фото зі сторінки Зої Казанжи

 

Коментарі