Новини

В Україні вийде гра, що допоможе краще орієнтуватися у правилах інтернету

За допомогою одного з трьох прописаних персонажів гравець вивчить тонкощі медіаграмотности та навчиться правильно користуватися інтернет-ресурсами.

Фото John Schnobrich, unsplash.com

Центр демократії та верховенства права 30 січня на пресконференції презентував онлайнову гру «Вижити в інтернеті – місія (не)здійсненна». Користувачі зможуть перевірити своє розуміння законодавства та ознайомитися з політиками різних цифрових платформ. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ця онлайн гра — інтерактивний інструмент, який представляє основні питання, що виникають у користувачів в інтернеті. Досить часто трапляється така ситуація, коли ми навіть не розуміємо, що могли порушити те чи інше право політики або навіть норму законодавства. Що це може вплинути на нашу популярність, впливовість і так далі», — розповідає на пресконференції юристка з медійного права Центру демократії та верховенства права Єлизавета Алексіюк.

Специфіка цієї гри у тому, що одного загального результату не передбачено. За словами головного експерта з медійного права Центру демократії та верховенства права Ігоря Розкладая, це радше орієнтири для людини, як працювати в інтернет-середовищі.

«Мета цієї гри полягає саме у тому, аби у дуже простий спосіб пояснити складні речі. Ми намагалися показати користувачам, що не все, що ми робимо щодня, є правильним», — сказав Ігор Розкладай.

Користувачі гри перевірять свої знання з медійної грамотности та отримають відповіді на низку запитань:

  • чому контент блокують;
  • хто несе відповідальність за такий контент;
  • як не порушити авторські права;
  • чи несуть користувачі відповідальність за мову ворожнечі;
  • як захистити свої персональні дані тощо.

У гру ввели трьох персонажів: пересічного користувача, блогера та журналіста. І на їхньому прикладі показують, як працює медійне право. Тож людині потрібно обрати одного персонажа і відповісти на десять запитань. Зокрема щодо приватности (чи вмієте ви користуватися своїми персональними даними), популярности (які можливості ви використовуєте, щоби поширити свій контент), знання правил (бо жорсткі порушення можуть призвести до штрафів).

Після проходження гру можна буде розпочати заново, щоби з усіх боків зрозуміти принципи роботи з контентом.

Учасники пресконференції зазначили, що за декілька днів онлайн-гра «Вижити в інтернеті – місія (не)здійсненна» буде у широкому доступі.

Коментарі