Новини

Скільки медичних закладів у Чернівецькій області готові до другої хвилі реформи та що зміниться для пацієнтів

83% спеціалізованих медзакладів краю готові до контрактування з НСЗУ.


У Чернівецькій області 95% спеціалізованих закладів перетворено на комунальні некомерційні підприємства. З них у електронній системі охорони здоров’я зареєстровано 98%, підключено до медичних інформаційних систем також 98% закладів. Загалом в області до контрактування із Національною службою здоров’я України (НСЗУ) готові понад 83% медичних закладів.

Відповідно, з 1 квітня в Україні повинна запрацювати у повному обсязі програма медичних гарантій. Це перелік медичних послуг, які пацієнт зможе гарантовано отримати безоплатно. А для цього потрібно підписати декларацію із сімейним лікарем чи терапевтом.

Як зміниться фінансування закладів охорони здоров’я після підписання угоди з НСЗУ та скільки пакетів медичних послуг будуть надавати після трансформації системи охорони здоров’я, розповіли на брифінгу 31 січня заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак та директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

За словами пані Мар’яни, 95% готовності медзакладів області до контаркування з НСЗУ – це неймовірно складний шлях, який від осені 2019 року проводили на всіх можливих рівнях.

«У чому полягатиме реформа фінансування системи охорони здоров’я? До реформи фінансували ліжко, у лікарнях були ліжка, і на них хтось мав лежати. Навіть якщо ніхто не лежав, завжди можна було записати, що хтось лежить. Таку писали статистику. Вона була паперовою. НСЗУ працює лише з електронними носіями. Відкритість, прозорість, відкритий електронний обіг. На сайті видно будь-яку динаміку», – каже директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ.

За її словами, за даними різноманітних досліджень, на утримання шкірвендиспансерів України витрачають понад 500 млн гривень щорічно, а на лікування людей з інсультами – менше цієї суми.

На утримання туберкульозної служби витрачають практично два мільярда гривень, а на лікування дітей з неонатальними складними випадками — близько 300-400 млн грн.

«Враховуючи те, що кошти скеровані на медицину, визначені й обмежені, аби забезпечити пацієнтів універсальним медичним покриттям, аби кожен міг отримати і первинну, й екстрену меддопомогу, НСЗУ працює у пріоритетах. І на 2020 рік визначено наступні такі напрямки: інсульт, інфаркт, пологи, рання неонетальна допомога і ранній ендоскринінг дорослих. Це ті стани, які призводять до найвищої смертности та втрати працездатности. Реформа зводиться до того, аби перевести кошти звідти, де вони не є першочерговими, туди, де вони є життєво необхідними. Крім того, реформа — це є оплата послуги, яку надаватимуть у закладі охорони здоров’я, а не ліжко чи квадратний метр», – каже Мар’яна Возниця.

З початку лютого медичні заклади почнуть контрактуватися на ту чи іншу послугу. НСЗУ у програмі гарантій вміщує 27 пакетів медичних послуг. Це екстрена меддопомога, первинна і решту 25 пакетів, які стосуються стаціонарної допомоги, амбулаторно-поліклінічної, паліативної, реабілітації.

Щодо пацієнтів, які ще не підписали декларацію із сімейним лікарем, вони не є позбавленими медичної допомоги, каже директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця:

«Екстрена медична допомога є безоплатною, незалежно від того, чи людина підписала декларацію. Також за невідкладної допомоги вона працює в межах медичних гарантій. Аби безоплатно отримувати консультацію у лікаря вторинки, пацієнтові потрібне скерування від сімейного лікаря. Якщо людина хоче піти до вузького спеціаліста без направлення, потрібно буде додатково заплатити. Однак підписати декларацію пацієнти зможуть будь-коли, цей процес є нескінченним».

 

Матеріал Ольги Максимюк
Фото Анастасії Бойчук

Коментарі