Новини

Україна та ЄС підписали угоду на 26 мільйонів гривень про підтримку малих фермерів

Цю допомогу від Євросоюзу спрямують на підтримку основних напрямків розвитку сільськогосподарського сектору, зокрема земельної реформи.

Фото Spencer Pugh, unsplash.com

27 січня уряд України і Європейська комісія у Брюсселі перед початком пленарної сесії 6-го засідання Ради асоціації Україна-ЄС підписали угоду про фінансування заходу «Підтримка ЄС для розвитку сільського господарства і малих фермерських господарств в Україні», повідомляє «Укрінформ». 

Від уряду України угоду підписав віцепрем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба, від Європейської комісії — комісар ЄС із питань європейської політики сусідства і переговорів щодо розширення Олівер Варгеї.

«Була підписана угода про підтримку розвитку агросектора, малого фермерства України. Наші європейські партнери в рамках цієї угоди погодилися надати 26 мільйонів євро на ці цілі», — сказав Олексій Гончарюк.

Очільник уряду подякував представникам ЄС за цю допомогу. Він запевнив, що мета Кабміну — «запровадження цивілізованого ринку землі».

Як відомо, профільний комітет Ради 28 грудня рекомендував парламенту ухвалити закон про ринок землі у другому читанні.

Після впровадження ринку землі мінімальна вартість ділянки сільськогосподарського призначення складе 25-30 тисяч гривень за гектар. Придбати землю можна буде лише безготівково. Крім того, заборонять продаж землі у 50-кілометровій зоні державного кордону.

11 листопада президент України Володимир Зеленський заявив, що винесе питання про продаж сільськогосподарської землі іноземцям на всеукраїнський референдум після того, як парламент проголосує земельну реформу у першому читанні.

13 листопада парламент попередньо підтримав її. У законопроєкті йдеться, що ринок землі пропонують відкрити з 1 жовтня 2020 року. Також до 1 січня 2024-го не допускається купівля землі юридичним особами, бенефіціарними власниками яких є іноземці та особи без громадянства.

«Наявність заборони на продаж землі та відсутність ринку сільськогосподарських земель в Україні призводить до того, що економічне зростання недоотримує близько 1% від валового внутрішнього продукту щороку», — зазначив головний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку Сергій Гурієв у інтерв’ю Громадському.

Коментарі