Новини

Лавинна небезпека у Карпатах: у гідрометцентрі розповіли, чи є загроза снігозсуву у гірських районах Буковини

У зоні ризику опинилися гірські регіони чотирьох областей України: Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької.

Фото Yann Allegre, unsplash.com

На високогір’ї Закарпатської та Івано-Франківської областей упродовж 29-30 січня спостерігатиметься значна сніголавинна небезпека. Її оцінили у небезпеку III рівня. Про це повідомив Український гідрометцентр на своїй сторінці у фейсбуку.

У дописі зазначили, що небезпека снігозсуву пов’язана зі снігопадами та хуртовинами.

Також у гідрометцентрі повідомляють про утримання помірної сніголавинної небезпеки (II рівня) 29 січня у горах Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей, а 30 січня — Львівської та Чернівецької.

У Чернівецькому гідрометцентрі запевнили, що гірські райони Буковини не в зоні ризику:

«Зараз у нас жоден із гірських районів області не в небезпеці. Там висота снігу досягає 20 сантиметрів. Цього показника недостатньо для сходження лавини. Ми оцінюємо небезпеку сходження снігу за V-рівневою шкалою. Цій ситуації ми даємо І або ІІ рівні. Це помірна лавинна небезпека, за якої снігозсув практично неможливий. Загрози вона практично не становить, бо лавина може бути викликана лише штучно, тобто штучно підрізані тощо. У Чернівецьких гірських регіонах усе спокійно».

Гідрометцентр, втім, закликав не забувати про правила безпеки та утриматися на зазначені дати від гірських прогулянок.

«Наполегливо радимо утриматися від походів у гори», — застерігають у гідрометцентрі.

 

Коментарі