Новини

«Назріває транспортний та сміттєвий колапс»: про що говорили на сесії Чернівецької міської ради 24 січня

Депутати виділили компенсацію розміром у дев’ять мільйонів гривень «Чернівцітеплокомуненерго», обговорили ситуацію з транспортом, проблему прибирання сміття та пояснили нещодавній інцидент між Каспруком та Бешлеєм.

Заборгованість зарплатні працівникам «Чернівцітеплокомуненерго» 

Засідання сесії Чернівецької міської ради 24 січня не вдалося розпочати вчасно. У сесійній залі зібралося 16 депутатів. Тож засідання сесії перенесли на 30 хвилин.

Депутати мали продовжити розгляд питань грудневої сесії та вирішити проблему виділення фінансової допомоги розміром дев’ять мільйонів гривень комунальному підприємству «Чернівцітеплокомуненерго» для виплати заборгованості перед працівниками. Ті ж досі не отримали зарплатню за грудень у повному обсязі.

Аби вирішити це питання, секретар Чернівецької міської ради Василь Продан запропонував використати кошти не зі спеціального фонду, а з коштів, передбачених на премії чиновникам та працівникам міської ради, а це 40 мільйонів гривень.

Проте керівниця фінансового управління ЧМР Лівія Бамбуляк сказала, що чинне законодавство не передбачає робити подібний перерозподіл коштів з уже визначеної статті видатків.

Міський голова Олексій Каспрук зазначив, що підприємство не мало би зараз боргів зі сплати заробітної плати, якби секретар міськради Василь Продан після відставки мера виніс на розгляд сесії підвищення тарифу, який є одним із найнижчих в Україні і який не переглядали з 2018 року. За словами мера, його варто було підвищити до економічно обґрунтованого ще наприкінці 2018 року. 

У результаті пропозицію Василя Продана щодо виплати зарплатні на «Чернівцітеплокомуненерго» коштом премій чиновниками, а також проєкт рішення в цілому підтримали лише 14 депутатів.

Проголосувати «за» депутати змогли лише після перерви.

 

Захворів чи не захворів: про фейсбук-скандал Каспрука та Бешлея

Під час сесії міськради не оминули і нещодавній скандал, який розгорівся у фейсбуку між головою Департаменту житлово-комунального господарства Володимиром Бешлеєм та міським головою Олексієм Каспруком.

Нагадаємо, що 23 січня Олексій Каспрук на своїй сторінці повідомив, що директор Департаменту ЖКГ Володимир Бешлей захворів. Тому нібито не зміг ознайомитися з доганою, яку оголосив йому мер. 

Вчора підписав розпорядження про оголошення догани Володимир Бешлей за спробу підробити сесійне рішення. Також доручив…

Gepostet von Олексій Каспрук am Donnerstag, 23. Januar 2020

На сесії Володимир Бешлей пояснив ситуацію з перевізниками так:

«Мені дуже шкода, що Олексій Павлович продемонстрував своє нерозуміння та незнання. Таким чином ми нарешті здійснимо компенсацію. Базою для нарахування компенсації є інформація з GPS-навігації про кількість рейсів, які здійснювали перевізники. Цю інформацію перевіряє спеціально створене для цього підприємство «Інфоцентр». Саме після перевірки кількості здійснених рейсів вони ставлять печатку і приходять до нас у Департамент. Крім того, перевізники фіксують кількість платних місць, цю інформацію вносять у звіт. Її перевіряє податкова інспекція. А вже після цього автоматично відбувається нарахування суми згідно з коефіцієнтом. Тому Департамент ЖКГ лише стежить за правильністю оформлення звітності та здійснює лише технічну перевірку».

Крім цього, Володимир Бешлей розповів, що у Чернівцях назрівають сміттєвий та транспортний колапси, під загрозою опиняється будівельний сезон:

«У нас є проблеми з прибиранням вулиць від сміття. Ми підготували оголошення про тендер, однак міський голова не хотів його погоджувати. До цих пір ми його не отримали. Назріває колапс і в транспортній системі. Я мав зустріч із перевізниками. Міський голова виписав мені догану за те, що я укладав тимчасові договори з перевізниками. Цю догану скасував суд. Однак через неї ми не могли продовжити дію угод. Тому зараз більшість перевізників здійснює нелегальне перевезення», – сказав Володимир Бешлей.

Нагадаємо, 20 січня на своїй сторінці у фейсбуку начальник управління контролю за благоустроєм Чернівецької міської ради Сергій Обшанський опублікував перелік вулиць Чернівців, де порушено санітарний стан:

#управлінняконтролюблагоустрою #інспекціязблагоустрою Прошу департамент ЖКГ Бешлей В.В., як розпорядника коштів та…

Gepostet von Serhiy Obshanskiy am Montag, 20. Januar 2020

 

Матеріал та фото Ігоря Волощука

Коментарі