Новини

У Чернівецькій області створили Госпітальну раду. Які повноваження та функції цього органу

Госпітальна рада має напрацювати план госпітального округу на декілька років.

Від 15 січня 2020 року створено Госпітальну раду Чернівецького госпітального округу та затверджено її склад. Відповідне розпорядження підписав голова Чернівецької обласної держадміністрації. Про це повідомляє medcv.gov.ua. Головою Госпітальної ради Чернівецького госпітального округу стала в. о. заступника голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак.

«Створення госпітальних рад регламентоване Постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 р. №1074 «Деякі питання створення госпітальних округів». У цьому правовому акті зазначено, що Госпітальна рада є консультативно-дорадчим органом при облдержадміністрації для розроблення пропозицій та рекомендацій щодо реалізації на рівні госпітального округу державної політики у сфері охорони здоров’я та організації надання медичної допомоги в госпітальному окрузі», — йдеться у повідомленні.

До завдань госпітальної ради належать розроблення пропозицій та рекомендацій щодо:

– плану розвитку госпітального округу;

– реорганізації і перепрофілювання закладів охорони здоров’я, що забезпечують надання вторинної (спеціалізованої) та госпітального етапу екстреної медичної допомоги в межах госпітального округу;

– переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальному окрузі;

– інших питань, які належать до компетенції учасників госпітального округу щодо забезпечення надання в ньому медичної допомоги.

Як розповіла у коментарі «Шпальті» Наталія Гусак, госпітальні ради функціонують при обласних державних адміністраціях. Це орган, який створюють у кожній області. Наразі сформували концепцію – один госпіталь, один госпітальний округ, одна госпітальна рада. Остання є дорадчим органом і не має функцій управління.

«Щодо повноважень госпітальної ради, то вона має напрацювати план госпітального округу (його затверджує голова ОДА, відтак погоджує МОЗ). Цей план розвитку має містити (його розробляють приблизно на п’ять років) має прописати механізм розвитку первинної, вторинної та екстреної медичної допомоги», — каже Наталія Гусак.

За її словами, Госпітальна рада також має визначити мережу лікарень інтенсивного лікування, маршрути пацієнтів, як вони отримуватимуть меддопомогу в межах надання пріоритетних послуг, скажімо, це пологи, неонаталогія, інфаркт, інсульт. Також у плані розвитку можуть бути пропозиції щодо перепрофілювання відділень (закладу) чи реорганізації.

Крім того, Госпітальна рада визначає зміни перенаправлення чи пошуку фінансування для розвитку чи капітальних потреб лікувальних закладів, які входять до цього госпітального округу.

Детально зі складом Госпітальної ради Чернівецького госпітального округу можна ознайомитись тут.

 

 

Коментарі