Новини

Канада та Німеччина розкритикували законопроєкт Зеленського з децентралізації влади

Посольства Канади й Німеччини в Україні  висловили своє занепокоєння через можливе ухвалення законопроєкту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади.

Фото REUTERS

Канада та Німеччина вважають законопроєкт про децентралізацію таким, що «обмежує демократичні процеси» та не зміцнює права громадян. Мова йде про законопроєкт, який 13 грудня 2019 року президент України вніс до ВРУ як першочерговий проєкт Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) №2598». А вже 27-го грудня у парламенті зареєстрували доопрацьований варіант змін до Конституції з урахуванням частини зауважень.

Перспективний план територіальних громад Чернівецької області, затверджений Кабміном 21.11.18

Посольство Німеччини наголосило, що цей проєкт закону не зміцнює права громад.

«Зміни до Конституції щодо децентралізації повинні зміцнити права громад! Новий проєкт не відповідає цій вимозі. Якість і консенсус важливіше, ніж швидкість!» — написано у повідомленні.

Незабаром посольство Канади теж опублікувало пост у твіттері, де зазначили, що законопроєкт про децентралізацію «обмежує демократичні процеси»:

«Канада поділяє стурбованість багатьох мерів, керівників органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та експертів щодо запропонованих змін до Конституції №2598. Вони обмежують демократичні процеси. Ми заохочуємо інклюзивні публічні консультації щодо запропонованих змін та узгодження з принципами».

Законопроєкт, який подав президент України, Верховна Рада планує розглянути 15 січня.

 

Коментарі