Новини

Президент підписав закон щодо протидії рейдерству

Закон спрямований на забезпечення захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок.

Фото прес-служби президента

13 січня президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон щодо протидії рейдерству. А саме «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству». Про це повідомляють на сайті Верховної Ради України.

«Закон спрямований на забезпечення захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки, вирішення інших питань у сфері регулювання земельних відносин, вдосконалення процедури державної реєстрації земельних ділянок, речових прав на них, взаємодії Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», —  зазначають на офіційному порталі Верховної Ради.

Законопроєкт встановлює, що, якщо сторона договору бажає відмовитися від автоматичного продовження договору оренди землі, не пізніше, ніж за 30 календарних днів до закінчення терміну договору вона має подати до Державного реєстру майнових прав заяву про це. У разі відсутности заяви договір продовжується на той самий термін і з тими самими умовами.

Орендна плата за земельні ділянки, які передані в оренду на земельних торгах, не може бути зменшена за згодою сторін упродовж терміну дії договору оренди, а також у разі його поновлення.

Також законопроєкт передбачає встановлення розміру гарантійного внеску на рівні 5% від стартової ціни продажу земельної ділянки та 50% стартового розміру річної плати за користування земельною ділянкою, але не менше, ніж 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більше, ніж 5 тис. неоподатковуваних мінімумів.

Коментарі