Римо-католики Чернівців святкують Різдво Христове. Фото

Напередодні свята, 24 грудня, віряни збираються на вечірнє богослужіння.

Сьогодні, 25 грудня, християни, які живуть за Григоріанським календарем, відзначають Різдво Христове. Напередодні свята, 24 грудня, римо-католики збираються на вечірньому богослужінні. А вже зранку родинами готуються до зустрічі Вифлеємської зірки.

У головній римо-католицькій святині Чернівців – Малій базиліці Воздвиження Всечесного Хреста – 24 грудня ввечері відбулася меса, яку називають Пастеркою (назва літургії пов’язана з пастирями, які першими побачили прихід Ісуса на землю).

Перед службою для прихожан костелу виступили дітки. Хлопчики та дівчатка, переодягнуті у царів та ангеликів, Святих Йосипа і Марію розповідали вірші та співали пісні, прославляючи свято. Відтак настоятель Малої базиліки отець Анатолій Шпак поставив фігурку новонародженого Ісуса до ясел у шопці – і всі вогні у костелі загорілися.

Почалася свята літургія. Зазвучали щира молитва духівників, читання Святого Письма, звук органа та піснеспіви. З першої ж хвилини присутні відчули дух Різдва.

«Безумовно, у цей день дух радості наповнює серця людей. Різдво не втрачає свого значення, своєї динаміки. Щороку на це свято серця тисяч парафіян наповнюються радістю. У Божому домі людина знаходить це духовне спілкування з Богом», – розповів у проповіді настоятель Малої базиліки отець Анатолій Шпак.

На завершення меси парафіяни храму під супровід органа заспівали колядку «Нова радість стала». Відтак кожен передав знак миру людям, котрі стоять поруч – рукостискання зі словами привітання. Це неабияк зближує парафіян костелу. Чернівчани усміхаються, вітають одне одного з прийдешнім святом, яке об’єднує людей та сім’ї.

«У це світле свято я хочу побажати всім християнам єдності і миру. Саме єдності між усіма християнами, адже нам її дуже не вистачає. Велика частина світу відзначає Різдво за Григоріанським календарем. Та для єдності християн в Україні, безумовно, було б добре святкувати Різдво разом. Але кожна з дат святкування цього свята є важлива для нас», – розповів у коменарі «Шпальті» отець Анатолій.

Ірина Болеста 

Залишити відгук