Новини

Чернівчани отримають онлайн доступ до документації та даних міської ради

В оновленій геоінформаційній системі зібрали реєстр комунального майна, рекламних конструкцій, земельний кадастр та багато іншого.  

Фото unsplash.com

У Чернівцях презентували beta-версію оновленої геоінформаційної системи міської ради. В одному місці будуть доступні публічний геопортал, бюджет на мапі, реєстр нерухомого комунального майна, інвестиційна мапа, реєстр рекламних конструкцій, міський земельний кадастр.

Проєкт фінансують Європейський Союз та Міністерство закордонних справ Данії, а реалізують за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС.

«Фахівці сходяться на тому, що знизити корупцію, змінюючи прізвища посадовців, неможливо. Необхідно спрощувати процедури, робити їх максимально прозорими, надавати громадянам максимальну інформацію щодо того, що відбувається. Чи це встановлення рекламних конструкцій, чи використання коштів бюджету, чи статус земельних ділянок міста», – Олексій Каспрук.

Геоінформаційною системою зможуть користуватися службовці Чернівецької міської ради та її підрозділів, громадяни міста і журналісти. Наразі вже внесені всі дані, крім тих, що стосуються останнього місяця. За словами радниці чернівецького міського голови Ольги Обершт, службовці вже почали тестування системи, а працювати в ній почнуть з 1 січня.

Фото «Шпальти»

Завдяки порталу чернівчани отримають доступ до усієї документації розпорядників бюджетних коштів, інформації щодо реалізації проєктів, використання грошей громади, фінансових звітів комунальних підприємств. Усього за декілька кліків можна буде ознайомитися із даними про конкретну земельну ділянку чи ходом ремонту вулиці. Необхідність надсилання інформаційних запитів стане мінімальною.

Також система міститиме чимало аналітичних матеріалів – як-то перелік найбільших орендарів землі міста чи топ підрядників, які найчастіше виграють тендери на виконання ремонту доріг.

Після презентації відбулась дискусія «Виклики та можливості для міських рад у розвитку геоінформаційної системи та роботі з відкритими даними».

«Відкриті дані – це дорога для розвитку міста в напрямку інформаційних технологій. Зараз у нас це «ґрунтовка», розбита дорога – їхати можна, але важко. Є можливість її ремонтувати і хочеться, щоб це була якісна дорога, якою можна швидко мчати», – сказала під час обговорення експертка з відкритих даних Надія Бабинська.

За її словами, завдяки відкритості даних до міста приходитимуть інвестиції, розвиватиметься бізнес та громадянське суспільство.

 

Коментарі