Новини

Особливий театр із Чернівців виступив із виставою в Києві

13 дітей з особливими потребами зіграли виставу «Океани». 

Особливий театр із Чернівців уперше поїхав на гастролі. Діти з особливими потребами зіграли виставу «Океани» на сцені Київського муніципального академічного театру ляльок. Театр надав сцену чернівецьким особливчикам безкоштовно.

Як розповів у коментарі «Шпальти» один із тренерів особливчиків Олександр Білоус, у виставі задіяні 14 дітей, 13 із них –  з особливими потребами. Серед них — з синдромом Дауна та ДЦП, аутизмом, ЗПР… Усі вони їхали у Київ у супроводі батьків. Відправилися з виступом вони на запрошення телеведучої та психологині Анни Кушнерук. Саме вона організувала подію у Києві, а фінансову підтримку поїздки надали меценати.

«Цей виступ був першим виїздом для них, це вже гастролі. Дорога важка, їхали потягом. Щойно ми приїхали у Київ, провели репетицію. Уже ввечері був виступ. Звичайно, наші юні актори хвилювалися перед виходом, це ж діти, та ще й особливі. Зібрався повний зал глядачів — і це круто. Взагалі чудово не тільки на місцевому рівні, а й для України загалом, що цей театр працює, та ще й ставить вистави і намагається гастролювати. В Україні мало інклюзивних театрів, а ті, що є, здебільшого просто займаються з дітьми. Повноцінні вистави та ще й зі 100% задіянням тільки особливих дітей — рідкість», — розповів Олександр.

Виставою «Океани» громадська організація «Особливі серед нас» спільно з керівниками «Театру анімації» Іваном та Катериною Бутняками дали старт створенню у Чернівцях особливого театру.

«Океани» – це анімаційно-пластична вистава, де мінімум тексту, багато візії, багато ляльок, предметів і рухів тіла.

«Вистава «Океани» дуже метафорична. Вона про інший світ, той світ людей, дітей, життя яких дещо відрізняється від повсякденної реальності. Вистава – це спроба поділитися їхнім світом і донести всім, що він не страшний, а навпаки – цікавий для взаємодії та співтворчості. Це можливість соціалізації для особливих діток і взаємодії з навколишнім світом. Цією виставою хочемо показати, що ми єдині, незважаючи на особливості. Показати, що у кожному з нас насамперед є душа, яка творить, і яка, незважаючи на форму тіла, є однаковою у всіх», – розповіла Катя Бутняк.

Гастролі дітей тривали два дні. Окрім виступу, їм організували екскурсію на стадіон «Олімпійський». Тут заслужена тренерка України Ліана Копилова провела для особливчиків тренування.

Особливий театр уже працює над створенням нової вистави, тема якої — повітря.

Коментарі