Новини

У Чернівцях презентували нове меню для шкільних їдалень. Фото

Страви, які приготували за збірником рецептів кулінарного експерта Євгена Клопотенка, представили у ЗОШ №28, що на Руській.

23 жовтня у Чернівцях у ЗОШ №28 відбулася презентація нового меню за рецептами відомого кулінарного експерта Євгена Клопотенка.

Презентували страви колективи підприємців, які надають послуги з організації шкільного харчування. Дегустували нове меню батьки, учні та керівники шкіл.

На столах у шкільній їдальні кожен міг спробувати голубці «мисливські», курку по-італійськи, салат із бурячком і сухариками, запечений хек, мак-н-чіз, картоплю печену, соус «Болоньєзе» з макаронами, салат «Цезар» та багато ін. Також до нового меню входять солодощі, тому кожен міг спробувати чізкейк, печиво, пудинг, сочники та фруктові салати.

За словами начальника управління освіти Чернівецької міської ради Сергія Мартинюка, страви за рецептами відомого кулінарного експерта Євгена Клопотенка планують запровадити в школах з 2020 року.

«Думаю, що цей експеримент запровадять у трьох закладах, де є відповідне обладнання, у школах №28, №6 та №16. Ми плануємо відмовитися від легких сніданків, а обіди подаватимуть за системою шведського столу. Про гроші будемо говорити трішки пізніше, адже для реалізації такого харчування з бюджету необхідно виділити орієнтовно 25 млн грн, а це доволі велика сума. Щоправда, я думаю, нам вдасться вийти на оптимальний варіант, який задовольнить усіх. Наразі мета нашого зібрання – ознайомлення з асортиментом, дегустація та конструктивний діалог», – розповідає Сергій Мартинюк.

Міський голова Олексій Каспрук зазначив, що нове меню буде дорожчим, але точну вартість потрібно обговорити спільно.

«Для цього наступного тижня ми проведемо соціологічні опитування, щоб визначити орієнтовні межі вартости харчування. Адже цю справу ми маємо вирішити разом», – повідомив Олексій Каспрук.

 

Голова батьківського комітету Іванна Порощак зазначає, що її дитина купує комплексні обіди у їдальні.

«Зміни – це завжди на краще. Звісно, продукція залишається та сама, але подача зовсім інша. Коли макарони подати у вигляді запіканки, то це видається цікавішим, або картоплю у вигляді фрі. Діти сприймають це краще. Надіюся, що нове меню вживеться у нашій школі», – розповідає Іванна.

Директор ЗОШ №28 Олексій Килинич каже, що їхня школа готова до експериментів.

«Я завжди підтримую зміни і хочу, щоб діти здорово харчувалися, тоді й освітній процес покращиться».

Запитую у дітей, чи подобаються їм нові страви:

Так, це дуже смачно. Класно буде, якщо ми харчуватимемося по-новому, – радісно відповідають діти.

Євген Клопотенко на своїй сторінці у фейсбуку написав, що станом на жовтень уже понад 2000 шкіл по всій країні готують за новим збірником рецептур.

«Ми затвердили збірник. Він – єдиний після радянського, за яким офіційно можна готувати у шкільних їдальнях країни.

На кожному етапі проєкту Нове шкільне харчування I Cult Food я зіштовхуюся із запереченнями і сумнівами інших. Але ні мене, ні мою команду це не зупинить. Коли я казав, що зміню кошмарну їжу у їдальнях, люди дивилися на мене, як на божевільного. А тепер у школах готують паелью, мінестроне та нагетси. Окрім того, ми відзняли відеорецепти, щоб кухарям було легше готувати, та виклали їх щойно у вільний доступ на ютюб. Ось посилання: https://bit.ly/2Nd3A8O».

Ярослава Дерев’янко

Фото Євгенії Калюжки

Коментарі