Новини

Чернівецький народний театр «Темп» відкрив театральний сезон. Фото

Вони зіграли виставу-сповідь «Психоз 4:43», в якій немає ні локації дій, ні сюжету. 

27 вересня у Чернівцях народний театр «Темп» відкрив свій театральний сезон. Актори виступили в Центральному палаці культури з виставою «Психоз 4:43» за п’єсою Сари Кейн.

За жанром ця вистава – «in-yer-face-theatre» (театр вам в облличчя). Режисерка Марта Шумілова-Лисякова розповіла, що це жорстокий, вкрай агресивний, злий театр, сконцентрований на питаннях, які замовчують у пристойному суспільстві.

Для такого театру характерні методи крайнього шокованого впливу: кров, лайлива груба мова, нетолерантне поводження, руйнування звичної структури драматичного тексту.

«Психоз 4:43» поєднує в собі зріз параноїдальних марень, дослідження божевілля зсередини, біль і страх, який глибоко в’їдається у свідомість, проповзає мурахами по шкірі й зачіпає щось незрозуміле всередині.

В оригіналі п’єси немає ні діалогів, ні місця дії.

«З цим матеріалом було важко працювати, але водночас і дуже цікаво. Тут немає сюжету, навіть місце перебування героїні незрозуміле з тексту. Авторка писала «Психоз», перебуваючи  у психіатричній клініці, але за самою п’єсою такий сюжет, що навіть не прописані діалоги. Не зрозуміло, чи вона говорить із лікарем, чи з Богом, чи сама з собою. Така ж ситуація і з локацією, тож це відповідає і Чистилищу, і Раю, і лікарні. В декораціях у нас так само нічого не конкретизується, ми стараємося максимально відтворити текст авторки. Це внутрішній конфлікт творчої людини, яка сприймає світ настільки глибоко, що навіть не може жити у ньому. Власне, авторка і померла дуже молодою – у віці 28 років. За все своє життя вона написала тільки чотири п’єси», – розповіла у коментарі «Шпальті» режисерка театру Марта Шумілова-Лисякова.

Фото Василя Салиги

Коментарі