Афіша, Новини

У Чернівцях відзначать 49-у річницю з виконання легендарної «Червоної рути»

Відбудеться свято української пісні.

13 вересня о 15:00 у Чернівцях відбудеться свято з нагоди 49-ї річниці з часу першого виконання пісень «Червона рута» та «Водограй» Володимира Івасюка. Свято української пісні відбудеться на Театральній площі. Про це повідомляє Чернівецька обласна державна адміністрація.

Під час заходу звучатимуть пісні Володимира Івасюка у виконанні буковинських артистів.

На своїй сторінці у фейсбуку одна з очевидців першого фестивалю «Червона рута» Парасковія Нечаєва опублікувала фото на Театральній площі, зроблене 2000 року, – спогад про відзначення 30-річчя пісні «Червона рута».

«Мене дуже тішить, що 13 вересня – вже традиційно! – відбудеться свято українськї пісні саме на Театральній площі у Чернівцях. Символічно й гарно! Ця світлина, яка зроблена 13 вересня 2000 року теж на Театральній площі, – спогад про відзначення 30-річчя пісні «Червона рута». Крайня справа – режисерка Ауріка Арсеній, поруч – Оксана Івасюк, далі – перша виконавиця «Червоної рути» Олена Кузнецова, в центрі – Арсен Монастирський (на жаль, пішов у засвіти), він привіз на свято свого сина Артема, який заспівав усім пісню Івасюка «Мандрівний музика». Біля Арсена – я, а поруч зі мною – Наталя Мороз – самовіддана й чарівна завідувачка фондів музею Івасюка. Того дня ми проводили наукову конференцію за участю дружини Тараса Чубая Галини та композитора Остапа Гавриша, учасників ансамблю «Смерічка» та ректора медичної академії. Концерт на площі ставив і знімав режисер Василь Стріхович (як і тоді, в 1970-му), а вела концерт Люба Годнюк – вона пошила розкішне плаття для цього виходу. Вітаю всіх зі святом української пісні! «Червона рута» має дивовижні чари для нас, українців», – написала Парасковія Нечаєва.

Нагадаємо, 13 вересня 1970 року на Театральній площі Чернівців уперше прозвучала «Червона рута». Її виконали у прямому ефірі Чернівецького телебачення у програмі «Камертон доброго настрою» автор пісень Володимир Івасюк та співачка Олена Кузнєцова.

 

Коментарі