Новини

Будемо дивувати. Яким у Чернівцях було відкриття фестивалю «Meridian Czernowitz». Фото

Під час відкриття Святослава Померанцева нагородили срібним орденом Австрійської Республіки.

Сьогодні, 6 вересня, у Мармуровій залі ЧНУ ім. Ю. Федьковича відбулося офіційне відкриття ювілейного Х фестивалю «Meridian Czernowitz».

«Сьогодні ми проводимо «Meridian Czernowitz» уже вдесяте. Я дуже щаслива, що ми зробили наше місто більш культурним. Адже це і було нашою метою. Програма фестивалю насичена – цьогоріч на «Meridian Czernowitz» відбудеться презентація 9 нових книжок. І це не все», – сказала директорка фестивалю «Meridian Czernowitz» Євгенія Лопата.

Читайте також: Meridian Czernowitz стартував. Програма ювілейного фестивалю

Окрім того, що цьогоріч на фестивалі презентують дев’ять нових книг, також відбудеться презентація нового альбома «Жадан і Собаки».

У коментарі «Шпальті» письменник Сергій Жадан розповів, що цьогоріч на десятому фестивалі він буде дивувати.

«Я був на всіх десяти фестивалях. У Чернівцях уже всотий раз, напевно. Це місто у мене асоціюється з раннім вереснем. Якось так сталося, що я підлаштувався під ритм цього фестивалю, і щоразу він відкривався у сонячні дні. Власне, для мене Чернівці – сонячне, спокійне і затишне місто», – каже Сергій Жадан.

Окрім цього, письменник зазначив, що від цьогорічного фестивалю насамперед він очікує атмосфери.

«Мені здається, це найважливіше, що є у цьому фестивалі. Як на мене, місто і фестиваль надзвичайно пасують одне одному. Чернівці – невеликі і незамалі для цього фестивалю, місто живе ним. Щоб він розвивався, потрібно бути вимогливим до себе. Такими і є організатори фестивалю «Meridian Czernowitz». Потрібно щоразу шукати нових авторів, нових цікавих людей та щоб вони щоразу привозили щось нове. Баланс нового і звичного робить «Meridian Czernowitz» таким привабливим для багатьох людей. Коли людина сюди їде, вона може побачити своїх улюблених авторів, водночас тут відбувається щось нове», − каже письменник.

А під час вітального слова 1-й секретар Посольства Австрії в Києві Флоріан Кольфюрст нагородив срібним орденом своєї країни президента фестивалю Святослава Померанцева. Йому вручили нагороду за науку та мистецтво.

«Ми будемо дивувати. От я піду сьогодні на «Жадана і Собак», люблю його пісню «Бийся за неї». Сьогодні не тільки мені вручили почесну відзнаку, а й моєму місту та творчим людям. Психологи кажуть, що людина у десятирічному віці кидає виклик дорослому світу. Для хлопчиків – це особливо драматичний період, адже після 10-ти у них починається ломка голосу (ред. усміхається), – каже президент фестивалю.

А завершив свою промову Святослав Померанцев цитатою американського актора і співака Френка Сінатри. 

«На щастя, для гостей фестивалю я не вмію співати, тому скажу фразу із його пісні: I did it my way ⁄ Я зробив це по-своєму», – сказав він.

Фото Ірини Болести

 

 

Коментарі