Афіша, Новини

До Чернівців із виставою їде Маріїнський театр

Історичні персонажі у виставі – відомі світові лідери.

theatre.love

19 вересня до Чернівців у рамках всеукраїнського туру приїде Маріїнський театр із виставою «Віденська кава».

Вона заснована на реальних подіях, її автор – Дмитро Корчинський, режисер – Ігор Марусяк. Вистава розпочнеться о 18:00 у Чернівецькій обласній філармонії. Квитки можна придбати у касі філармонії та на сайті Concert.ua. Тривалість – 100 хвилин.

Вистава обігрує історичний факт. У Відні у 1913 році одночасно буквально на сусідніх вулицях мешкали Зиґмунд Фройд, Йосип Сталін, Адольф Гітлер і Лев Троцький. Вони цілком могли випадково зустрітися в одній кав’ярні, де й відбувається дія вистави. Люди, які визначили майбутнє (і нашу сучасність), потрапляють у смішні й трагічні ситуації. Ми знаємо, ким вони стануть, а вони – ще ні.

«Французький дипломат Талейран казав, що ідеальна кава повинна бути гарячою, як пекло, чорною, як чорт, чистою, як ангел і солодкою, як любов. Пекло, чортівня, ангельська чистота і солод любові – все це змішалося у «Віденській каві» – виставі, яка приготована за «рецептом» п’єси Дмитра Корчинського. За кавою писали шедеври, розполовинювали держави, розпочинали війни і водночас закохувалися. Напій, який завжди додає смаку історії, – символічний епіцентр вистави.

1913 рік. У віденській кав’ярні збирається зграя непевних суб’єктів: маляр-невдаха Адольф, журналіст Лев, психіатр Зиґмунд і семінарист Йосип. Із перших реплік виписується чіткий діагноз – усі вони психічно неврівноважені. Але на носі – 1914 рік, а ці біснуваті – вершителі майбуття світу. За кожним із них угадуються знайомі лиця: Гітлер, Троцький, Фройд і Сталін. 

У кав’ярні працює Христина – заробітчанка з Галичини. Вона – таке собі втілення своєї землі з власною ідентичністю. Однак у «вершителів» світу на неї вже є плани. У кожного персонажа п’єси за кавою гріється своє питання: в Адольфа – єврейське, у Йосипа – класове, а у Зимунда – замість праці звільнення лібідо. Той чи інший епізод – це лаконічний натяк на добре відому історичну ситуацію, катастрофу, яка скошувала людство: чи то жарти з погодою у Сибіру, чи то пограбування інкасаторів, як спроба здійснення «маленької революції», суперечки Троцького і Сталіна, намагання «завоювати» галичанку Христину», – йдеться в описі події.

 

 

Коментарі