Новини

Заборонений. У Чернівцях відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса. Фото

Режисер, продюсер, сценаристи та головний актор презентували чернівчанам біографічний фільм про життя та смерть поета Василя Стуса.

У Чернівцях відбувся допрем’єрний показ фільму «Заборонений». Це біографічна стрічка про покоління «шістдесятників» та  боротьбу людини з тоталітарною системою. А також перший фільм про Василя Стуса. Окрім нього, в картині представлені й інші історичні постаті тієї епохи. Серед них художниця Алла Горська, режисер Сергій Параджанов, письменник Павло Тичина, літературознавець Іван Дзюба, громадський активіст В’ячеслав Чорновіл та багато інших. Перед показом стрічки відбулась пресконференція знімальної групи. Режисер Роман Бровко так описував свої враження від перебування у Чернівцях.

«Зранку ми прийшли в кінотеатр і дізналися, що на наш фільм забронювали лише два квитки. Але зараз ми спокійні, адже бачимо, як багато вас прийшло. Ми створили цей фільм як напружений трилер про вбивство поета».

Продюсер картини Артем Денисов пояснив своє бажання попрацювати над створенням фільму:
«До моєї мами прийшла подруга та запитала:
– Чим займається твій син?
– Знімає кіно.
– А про кого?
– Про Василя Стуса.
– А хто це?
Тоді я зрозумів, що якомога більше людей повинні дізнатися про те, ким був Василь Стус і яке значення він мав для історії».

Сценаристи фільму Артемій Кірсанов та Сергій Дзюба презентували книгу «Заборонений», що незабаром з’явиться в продажу. Вони зазначили, що достовірність була для них надважливою під час роботи над картиною.

«Ми знайшли жанр, у якому працюватимемо далі. Це жанр легенда. Ми вже отримали новий грант від Українського культурного фонду на створення фільму про Квітку Цісик. Ми надалі писатимемо кіно про видатних українських особистостей та пропонуватимемо його режисерам», – кажуть вони.

На допрем’єрний показ стрічки прийшло чимало чернівчан. Під час перегляду фільму окремі сцени викликали сльози у глядачів, а після закінчення вони аплодували.

У коментарі «Шпальті» режисер Роман Бровко зазначив, що «Заборонений» – це перший у його кар’єрі великий нетелевізійний проєкт та перший історичний фільм.



«У фільмі представлено дуже багато історичних постатей. Працюючи з вигаданими героями, режисер має більш розв’язані руки і можна щось надумувати, видумувати, а тут доводилося йти досить конкретною дорогою. Ми зосереджувалися на контексті достовірности. Іноді було дуже важко, тому що коли тридцять історичних постатей на екрані, важливо знайти людей, схожих на них. Ми шукали акторів по всіх регіонах України і було досить непросто. Доводилося досить потужно працювати з усіма акторами, бо деяким бракувало досвіду. Але було і дуже багато талановитих. Дмитро Ярошенко – це глибокий актор з театральним підходом. Він, наскільки я знаю, майже не знімається у серіалах та в театрі. Він музикант зі своєю групою. До речі, вони з колишнім представником «Океану Ельзи» створили музичний гурт. Дмитро також пише вірші. Він не просто актор, а творча багатогранна постать. На те, щоб налаштуватися зіграти сцени, треба було багато часу», – 
розповів він.

«Заборонений» стартує у широкому прокаті 5 вересня.

 

Олексій Манютін

Фото Ірини Болести

Коментарі