Новини

Екологічні пакети в дії. Як у Чернівцях підтримують екотему

Чернівчанам пропонують екологічні пакети, виготовлені з додаванням спеціальних технологій, які пришвидшують процес розпаду пластмаси до 1-2 років замість 300-800.

(Партнерська публікація)

Чернівці разом зі Львовом та Києвом почали активніше використовувати екопакети. У нас з’являється все більше екосвідомих компаній, які пропонують покупцям екологічні пакети. Замість поліетилену – екоторбинки, паперові пакети, сітки тощо. До екоактивізму долучилася і мережа магазинів «Мультимедіа». Компанія використовує екопакети, виготовлені з додаванням спеціальних технологій, що пришвидшують процес розпаду пластмаси до 1-2 років замість 300-800. Менеджери магазину розповідають, що таке рішення виникло у команди не спонтанно, адже тут завжди підтримують екологічну тему.

«Уже багато років ми намагаємося рухатися разом зі світовими тенденціями. Вдосконалюємо наш сервіс, створюємо європейські умови роботи для наших працівників, виступаємо за впровадження нових технологій і, звісно, намагаємося бути екосвідомими. Починали з акцій з учнями чернівецьких шкіл зі збору батарейок. Такі акції стали частиною нашої компанії. Одна батарейка забруднює близько 20 кв. м ґрунту і воду, якої вистачило б людині для споживання на девять місяців. Якби всі ці батарейки потрапили в навколишнє середовище, то забруднили б територію більшу, ніж п’ять футбольних полів. А це і флора і фауна, яка буде населяти цю територію, і об’єм води, якого вистачило б людині на 30 років вживання.

Згодом акцію зі збору батарейок ми запровадили у магазинах. Кожен чернівчанин міг принести нам використані батарейки для утилізації (навіть маленькі чернівчани приносили, аби «врятувати їжачків»). Наступний наш крок – 100% екологічні пакети. Ми порахували кількість пакетів, якою забезпечуємо магазини, і зрозуміли, що саме час робити цей процес безпечним. Тепер кожен клієнт забирає свої щасливі покупки без шкоди для природи», – розповідає менеджерка з розвитку магазинів «Мультимедіа» Марія Скрипа.

Як зазначила Марія Скрипа, екологічні пакети дорожчі, ніж звичайні, на 4,5%, тобто на 16 копійок (за умови замовлення великої партії). Це тому, що їхня особливість у спеціальному розчині, який додають до пластику. Тож, щойно такий пакет потрапляє у вологе середовище, бактерії починають процес розкладання. Повний процес розкладання пакета триває три роки.

Покупці таке нововведення помічають та охоче підтримують, деякі настільки тішаться новою покупкою, що більше зосереджені на вмісті, ніж на самому пакеті.

Мережа магазинів сконцентрована на тому, аби продовжити рух у цьому напрямку та підвищувати рівень екосвідомости як серед самих працівників, так і клієнтів компанії.

«Це філософія життя, яка закликає не шкодити, а допомагати цьому світу. І не тому, що модно, а тому, що інакше вже ніяк», – каже Марія Скрипа.

Поліетиленова епоха

Щороку жертвами поліетиленових пакетів стають мільйони птахів, ссавців та рослин. Восени минулого року в Індонезії знайшли кита, який помер від того, що в його шлунку було близько шести кілограмів пластику, пише Reuters.

«Вітер легко підхоплює поліетиленові торбинки, вони можуть потрапити в потічок, берег водойми, а звідти – до світового океану. Що відбувається далі? Пакети залишаються там десятки років. Морська черепаха може сприйняти поліетиленову торбинку за медузу. Не в змозі перетравити чужорідне тіло, тварина гине», – пояснює кандидатка хімічних наук Алла Чобан.

На сміттєзвалищі ж поліетилен разом із молекулами води утворюють таке собі «збільшуване скельце», що може призвести до пожежі.

«Під час горіння полімерні відходи (ред. поліетилен чи пластик) виділяють небезпечні речовини, наприклад, сажу. Якщо спалювати штучні вироби з органічними, то утворюються діоксини – сполуки, які є «чемпіонами» з токсичности. Не забуваймо про ґрунти: від полімерних відходів страждають його сорбційні властивості та процес вологообміну», – продовжує Алла Чобан.

За словами кандидатки біологічних наук Уляни Легети, чим більше мішанини на сміттєзвалищі, тим це небезпечніше. Місиво з відходів породжує метан, який накопичується в ґрунтах та виділяється у повітря. Сміттєзвалища стають мертвими зонами.

«Залишки їжі потрібно відділяти від полімерних відходів. Не загортати все разом у поліетиленовий пакет та викидати на смітник, бо так утворюється метан. Органічні відходи можна компостувати. Шкірки від бананів можуть стати добривом, оздоровити ґрунтову флору та фауну, покращити урожайність. Це навіть економічно вигідно: навіщо купувати хімічні препарати, якщо можна зробити добрива власними руками легко та безкоштовно», – пояснює біолог Уляна Легета.

Як закордоном

Восени минулого року виробництво, ввезення та використання поліетиленових пакетів заборонили в Грузії, а з 2019 продаж та використання торбинок обмежили у сусідній Молдові.

У Великобританії для харчів використовують пакети з біодеградабельними матеріалами (це такі, що розкладаються з мінімальною шкодою для природи та зокрема людей). В Італії та Бельгії ввели настільки високий податок на поліетиленові пакети, що придбати полотняну торбинку дешевше.

Африканська країна Кенія пішла ще далі. Там штраф за поліетиленовий пакет – 38 тисяч доларів або до чотирьох років позбавлення волі.

Що у нас

У січні цього року у Верховній Раді зареєстрували проєкт закону, який пропонує позбутися шкідливого та неекологічного матеріалу.

Він передбачає:

  • заборонити безкоштовно розповсюджувати поліетиленові торбинки в точках продажу з 2021 року;
  • дозволити продаж надлегких пакетів для пакування м’яса, риби та сипучих продуктів, решту видів заборонити;
  • ввести експертизу придатности поліетиленових торбинок до біорозкладання;
  • наносити маркування щодо товщини виробу та відсотку біологічного матеріалу в складі продукту.

Долучитися до збереження планети та поліпшення екології і нашого сьогодення може кожний. Не обов’язково одразу відмовлятися від усього «неекологічного». Найперше – брати торбинки з дому, а не купувати щоразу нові – це вже крок до кращого майбутнього.

Довідка

Біопакети – це екологічні пакети, до складу яких входять біодобавки, які дозволяють йому самостійно розкладатися за короткий час. На відміну від поліетиленових пакетів без біодобавки, мають важливу перевагу вони безпечні для природи. А біодобавка, яку додають до поліетилену, сприяє тому, що вони декілька років після використання під впливом ультрафіолету, води і повітря самостійно розкладаються.

Технологію оксо-біорозкладання поліетилену розробили компанією EPI 1991 року. За наступні роки компанія EPI практично довела її до гідності. Технологія, заснована на застосуванні добавки EPI розроблена, аби за короткий проміжок часу, який ви визначаєте самі (від 1 до 5 років), перетворити звичайні пластики в повністю оксо-біорозчинні.

Оксо-біорозпад це дворівневий процес, у якому спочатку пластик під впливом окислювальних процесів на відкритому повітрі розпадається на дрібні фрагменти і частинки води, а потім ці дрібні фрагменти біорозкладаються, тобто перетворюються на вуглекислий газ, воду і біомасу під впливом природних мікроорганізмів. Оксо-біорозчинні добавки EPI TDPA цілком відповідають всім вимогам, встановленим стандартами біорозкладання ASTM D6954, BS 8472 и ISO 14021.

Вартість біопакета вища на 8%-10% вартости поліетиленового пакета. Натомість ми отримуємо чисте зовнішнє середовище і маємо безпечну екологію.

У світі успішно застосовують технології біорозчинності полімерних відходів. Це той випадок, коли всі сторони отримують безперечні вигоди від впровадження соціально відповідальної технології біорозчину:

громадяни  – поліпшуються умови життя, не відбувається помітного збільшення витрат на сортування та утилізацію полімерних відходів, зростає впевненість у завтрашньому дні;

суспільство – зберігається гармонія з природою, зменшується екологічна напруженість;

держава – вирішується проблема пластикових відходів, зменшується екологічна небезпека, зростає рівень життя громадян, знижується екологічна напруга в суспільстві, відбувається економія на дорогих технологіях сортування та утилізації полімерної упаковки;

бізнес (торгові мережі) стають ще більш соціально орієнтованими на покупців, збільшують лояльність споживачів до себе, якшо порівняти з мережами, що продовжують використовувати звичайну упаковку, забруднює навколишнє середовище;

бізнес (виробники упаковки) виробники біорозкладаних упаковок виграють у чесній конкурентній боротьбі у своїх менш поворотких конкурентів, пропонуючи більш інноваційний продукт і отримуючи більше нових замовлень.

 

Коментарі