Новини

На даху школи у Вашківцях встановлять 96 сонячних панелей

Вироблену електроенергію планують використовувати не лише для потреб школи, а й ЦНАПу та дитячого садка.

Фото unsplash.com

На даху Вашківецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, що у Вижницькому районі, встановлять сонячні панелі. Їх облаштують під час капітального ремонту навчального закладу. Відповідний проєкт у червні 2019 року погодили у Кабінеті Міністрів.

«Ми ще минулими роками провели певні роботи з енергозбереження, зокрема замінили всі вікна. Для того, щоб, як-то кажуть, закрити цикл, вирішили подати проєкт комплексної термомодернізації школи до Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). І комісія Мінрегіонбуду визначила його пріоритетним для реалізації», – розповів у коментарі «Шпальті» голова Вашківецької ОТГ Микола Перч.

Загальна вартість робіт – 11,8 мільйонів гривень. Із них 2,3 мільйони гривень у рамках співфінансування виділять із місцевого бюджету, решта – кошти ДФРР.

Проєкт передбачає:

– повну заміну всіх зовнішніх дверей;

– встановлення енергоефективного котла на твердому паливі;

– утеплення мінеральною ватою фасадів;

– утеплення даху з перекриттям та облаштуванням сонячних батарей.

Читайте також: У Чернівцях з`явилося перше в Україні котеджне містечко із сонячними панелями

На даху школи у Вашківцях планують встановити 96 сонячних панелей загальною потужністю 30 кВт. Це коштуватиме громаді близько 1,5 мільйона гривень. Але розраховують, що ця сума окупиться вже за 5 років.

«Вироблену електроенергію плануємо використовувати не лише для потреб школи, а й ЦНАПу, дитячого садка та, можливо, інших установ. Важливо, що, крім енергоефективності, цей проєкт має ще позитивні наслідки для екологічної ситуації», – сказав голова Вашківецької ОТГ.

Вашківецька ЗОШ І-ІІІ ступенів/Фото vashkivetska-gromada.gov.ua

Проєкт розрахований на два роки. Завершити його реалізацію мають до кінця 2020.

«1 серпня на сесії виділимо 920 тисяч гривень для співфінансування робіт, запланованих на цей рік. Одразу після цього оголосимо тендер на виконання капремонту. Поки визначатимемо підрядника, кошти ДФРР мали б вже перерахувати на наш рахунок, а це 3 мільйони 700 тисяч гривень», – повідомив Микола Перч.

За його словами, Вашківецька ОТГ постійно подає заявки на участь в урядових та міжнародних фінансових програмах. Зокрема нещодавно завершили реалізацію мікропроєкту «Капітальний ремонт-утеплення фасаду зі встановленням вікон та дверей у Вашківецькому ДНЗ №1». Його співфінансували разом з Австрійською агенцією розвитку та Програмою розвитку ООН в Україні.

Крім того, у рамках цього ж проєкту двоє місцевих підприємців отримали по 5 тисяч євро на розвиток власного бізнесу. За ці гроші вони відкрили станцію технічного обслуговування та манікюрно-масажний салон.

 

Коментарі