Новини, Перша шпальта

Солодка отрута. Чи безпечно їсти кавуни та дині, які продають на ринках Чернівців. Фото

«Шпальта» дізнавалася, який вміст нітратів у цих ягодах на ринку та у супермаркетах.

На ринках Чернівців масово почали продавати кавуни та дині. Їх зараз привозять тільки з Херсона. Деякі містяни сумніваються у безпечності ягід і оминають їх, інші ж купують довгоочікувані плоди. Тим часом у лікарнях побільшало випадків харчового отруєння, а лабораторії, які перевіряють якість продуктів, фіксують партії з надмірними дозами нітратів.

«Шпальта» пішла на ринок із нітратоміром, який дозволяє перевірити рівень хімічних речовин у продуктах. Деякі продавці охоче погодилися на експеримент. Кілограм кавуна на ринку «Центральний» коштує 8 гривень, диню продають за 15.

Норма перевищена, але вагітній жінці купують

– А цей кавун точно безпечний? – запитую у продавця.

– Мені самому цікаво. Ніби так. Зараз усе везуть з Херсона. Якби була можливість перевірити… Проби беруть постійно. Але нумо, перевіримо, мені самому цікаво, що там покаже, – відповідає чоловік.

Наш нітратомір показав перевищення нітратів на першій же ятці з кавунами. Дозволена норма – 60, а на нашому екрані – 340.

У цей же момент жінка, яка стояла у черзі біля ятки, дивиться на результат. Попри перевищену норму нітратів вона таки купує кавун.

Здебільшого на прилавках ринку у продавців є кавун у розрізі, з якого й можна взяти проби. Диня – так само. Проте не всі продавці охоче погоджуються на перевірку.

«Нас перевіряють кожного дня, лабораторія краще знає, що в нас є! Якщо ви хочете перевірити, чи є там нітрати – купуйте і несіть у лабораторію. Тут я не даю дозвіл перевіряти», – відповідає торговець динями на моє прохання перевірити диню.

Така ж реакція була у трьох продавців ринку. Диню нам дозволили перевірити лише раз. За норми 90 екран нітратоміра показав 1200.

Кавуни нам вдалося перевірити ще двічі. Позначки були 1600 та 1800 за норми 60. Продавець, який торгував цими ягодами, очевидно, розізлився і засмутився через результати.

«А що мені робити? Це все привозні, з Херсона. Кавуни перевіряють і там, перед відправкою, і вже тут, на місці. Якість, якість, усі хочуть якості, а мені що робити? Якщо всі стануть такими розумними, куплять собі такі пристрої і будуть ходити на ринок із ними, що робити підприємцям? Хіба це від нас залежить? Спочатку подивіться на екологічну проблему загалом, на якість ґрунту, на насіння, на погодні умови врешті-решт. Усе пов’язано. Ідеальних фруктів і овочів зараз немає. Думаєте, ті, що з’являться скоро, «наші», будуть кращими? Та нічого подібного! Можуть бути ще гірші! Зараз навіть прості люди на городі своєму кроплять, щоб після такої  погоди щось вижило. О, ану, спитайте чоловіка, він постійно купує у мене кавун. Йому шось було?! » – показує продавець на постійного покупця.

«Так-так, купую постійно, у мене дружина вагітна і їсть! Усе добре! Не бійтеся, смачний кавун», – запевняє нас чоловік.

Домашні фрукти – без нітратів

Деякі продавці скептично ставляться до нашого пристрою, тож ми вирішили перевірити ним якість домашніх фруктів та овочів. Зокрема попросили у продавців домашні сливи та абрикоси. Ті охоче погодилися, мовляв, їм приховувати точно немає чого.

«Та беріть, беріть. Навіть із вигляду зрозуміло, що це домашні. Вони ж неідеальні, як продають у магазині. Є пошкодження, проте все натуральне», – кажуть чоловіки.

Дозволена норма нітратів у цих фруктах – до 60. Нітратомір показує нам 30. Яблука також у межах норми.

Аби порівняти ягоди з ринку з тими, що продають у магазинах, купуємо кавун із фруктового відділу відомої мережі супермаркету. Тут, до речі, кавун дешевший – кілограм коштує 6.50, а диня – 13.

Розрізаємо ягоду та беремо проби нітратоміром з самого центру кавуна (саме туди зазвичай вводять хімічні речовини).  Результат нас приголомшує  – 2800.

Нітратомір треба витирати спиртом

«Шпальта» звернулася за коментарем щодо такої ситуації до начальника Управління Держспоживслужби у Чернівцях Сергія Лазарєва. Він підтвердив, що нітратоміри можуть допомогти споживачам обрати якісний продукт, проте ними треба вміти користуватися правильно, інакше він тільки заплутає.

«Це хороший пристрій, сам іноді користуюся, проте є деякі нюанси. По-перше, місце, звідки ви берете пробу. Якщо це великі фрукти та овочі, то найправильніше брати зразок з самого центру. Дійсно, найчастіше, якщо нітрати є, то в більшій кількості саме у центрі продукту. Також надзвичайно важливо, користуючись нітратоміром, витирати голочку після кожного використання. І не просто папером, водою чи вологою серветкою – цього недостатньо. Потрібен спирт, тоді всі частинки з нього змиються. Якщо ви неправильно почистите пристрій, він вас може сильно заплутати. Наприклад, ви виміряли картоплю, показало, що рівень нітратів перевищений. Слабенько протерли і вимірюєте якісь домашні фрукти-овочі, де нітратів насправді немає. Якщо ви неправильно почистили голочку, пристрій може показати попередні результати навіть через декілька використань», – пояснює фахівець.

Лабораторія зафіксувала перевищення у 20 разів

За словами Сергія Лазарєва, лабораторні дослідження в Чернівцях проводять тільки на 12 аграрно-торговельних місцях (де офіційно можна торгувати продуктами).

«Споживачі мають розуміти, що лабораторії є при всіх офіційних ринках міста. На жаль, ніхто не перевіряє якість продукції на досить популярному ринку «Зелений». Це питання до місцевої влади. Ми не можемо здійснювати перевірку там, де немає офіційного статусу «ринку». Чернівчанам варто подумати над цим, обираючи місце для закупок. Ми перевіряємо 12 місць продажу (адреси додаємо нижче, -авт.). Хоча неякісну продукцію можна продавати навіть там, де ми беремо проби щодня. Тут уже працює людський фактор і добросовісність підприємців. Партії, які ми анулюємо відповідним актом у разі виявлення перевищення нітратів, можуть потрапити на столи чернівчан. Ми ж не знаємо, що ті підприємці потім роблять із тими продуктами. Вони можуть їх перепродавати за меншу ціну стихійним торговцям. Або ж вони можуть один лабораторний витяг представляти споживачам і під іншу партію продуктів. Тут ми ділимо відповідальність із керівництвом ринку, яке має повідомити нас у разі надходження нової партії», – додає Серій Лазарєв.

Порушення санітарна служба фіксує досить часто. З 22 по 26 липня у Чернівцях не допустили до реалізації чотири з 19 партій кавунів та динь. У них фахівці виявили підвищення вмісту нітратів. Так, нітратні дині були на ринку Верхній та ДЛВСЕ № 6. Тому там не допустили до реалізації три партії ягід. Загалом це 110 кілограмів дині.

«Аналізи показали підвищення рівня нітратів у цих ягодах у 20 разів більше норми. Ці партії ми не допустили до продажу, склали відповідний акт», – розповідає начальник Управління Держспоживслужби у Чернівцях.                                       

Як вберегтися від нітратних продуктів

Споживачі можуть спробувати уберегтися від нітратних ягід, ретельно оглянувши їх у розрізі. Кавун має бути блідо-рожевого кольору, без жовтизни чи багрових відтінків.

«Треба уважно дивитися на продукти. Надто насичений колір має вас не підкупити, а відштовхнути. Надавайте перевагу продуктам більш натуральних відтінків», – пояснює Сергій Лазарєв.

Також фахівці застерігають від купівлі продуктів у місцях стихійної торгівлі та на ринках, при яких не працює лабораторія.

«Споживач має повне право просити у підприємця документ із результатами пепевірки лабораторії. Продавці не мають права відмовити у наданні цієї інформації», – додав він.

Де у Чернівцях перевіряють продукти (адреси)

 

 

Діана Ватаман

Фото Богдана Граба

 

 

 

 

 

Коментарі