Новини, Перша шпальта

Рейдерське захоплення чи маніпуляція. Скандал навколо Чернівецької обласної психлікарні продовжується

За словами волонтерів, відбувається рейдерське захоплення території обласної психлікарні.

фото Антоніни Вишневської

У Чернівцях продовжується скандал навколо Чернівецької психіатричної лікарні.

Місцеві волонтери та активісти вважають, що територію Чернівецької психічної лікарні рейдерськи хочуть привласнити.

Вони знову звертають увагу на незаконну реєстрацію права власності на землю лікарні за Чернівецькою обласною радою та незаконну передачу в оренду майна лікарні приватному бізнесу.

Окрім цього, активісти переконують, що обласна рада продовжує рейдерське захоплення через закон медичної реформи. Зокрема їх обурило те, що в комісію із реорганізації медичного закладу не включили головну лікарку Чернівецької обласної психіатричної лікарні Анжелу Левицьку. За їхніми словами, рішення про затвердження складу комісії з реорганізації закладу одноосібно прийняв голова Чернівецької облради Іван Мунтян. Сам чиновник слова активістів спростовує і вважає, що ситуацію перебільшують люди, яким це може бути вигідно.

Що кажуть активісти

Голова ГО «Пацієнти Буковини» Наталія Гусак пояснює, чому активісти незадоволені теперішньою ситуацією з обласною психлікарнею.

«Ще з минулого року прийняли законодавство, щоб розпочати реформування системи охорони здоров’я. Згідно з ним, багато завдань покладено на органи місцевого самоврядування. Від того, наскільки якісно вони зможуть впоратися зі своїми обов’язками, можна буде судити про якість самої реформи. Найперше закон говорить, що лікарні мають перевести в комунальні некомерційні підприємства, при цьому їм надається певна фінансова, господарська й управлінська автономія. Більшість областей України цей шлях пройшли чи проходять зараз. Торік діяли так звані перехідні положення, коли можна було пройти цю процедуру перетворення швидше, але наша облрада розпочала її лише цього року, тож ми не встигли використати цей «пільговий» час. Наголошую, що у цій процедурі дуже важливим є те, що впишуть у статут установи», – каже вона.

За словами пані Наталії, у Чернівецькій області чомусь багато «нововведень».

«Обласна рада делегувала повноваження голові облради виконувати низку дій із перетворення, які не делегували інші обласні ради. Є питання до юристів, адже голова облради затверджує склад комісії з реорганізації, так само він затверджує передавальний акт, який має скласти ця комісія. Зазвичай (чи то міська рада, чи селищна, чи інші) передавальний акт затверджує не одноосібно голова чи мер, а на засіданні. Чому наш голова облради вирішив, що сам створить комісію і сам може її затвердити. Так, є в законі такі положення, він це міг зробити. Та все, враховуючи ситуацію та обговорення, які виникли у нас в місті з приміщенням психічної лікарні, варто було б зробити більш прозорим і публічним. Велике занепокоєння викликає рішення облради щодо статуту. Ми не можемо побачити, що написано у статуті – поки він недоступний ні для кого. Ніхто з фахівців не може переглянути й долучитися до його обговорення чи порадити зміни. Сам керівник облради одноосібно затверджує статут лікарні. Я таке бачу вперше. Якби вони хотіли делегувати обов’язки, статут міг прийняти Департамент охорони здоров’я, і вони б його оприлюднили за 20 днів до затвердження. І тоді ми могли б якось на нього вплинути. Голова облради – представницька посада, а не виконавча. Те, що він має право самостійно затверджувати статут – під великим питанням», – пояснює ситуацію Наталія Гусак.

Волонтерка Катерина Пономарьова, яка допомагала і продовжує допомагати лікарні, вважає, що  така ситуація – неповага до всіх доброчинців, які облаштовували медичний заклад. Окрім цього, її хвилює незаконна реєстрація землі, на якій розташований медичний заклад.

«Чому власником земель стала Чернівецька обласна рада, коли це міські землі? План у рейдерів був простий: поділити землю під лікарнею (майже 10 га в центрі міста), право власності на яку незаконно зареєструвала обласна рада, на декілька ділянок. Передати ці ділянки в оренду підставним фірмам із подальшою приватизацією. Один шмат землі вже здали в оренду приватному підприємцю, тепер хочуть віддати ще один, – розповідає Катерина. – Також мені, як волонтерці, яка неодноразово допомагала лікарні, цікаво, що буде далі з майном. Відомо ж, що тепер закладом керує комісія з реорганізації, куди, до речі, не внесли головного спеціаліста області в даному питанні – головну лікарку психлікарні. Головою комісії з реорганізації призначили людину, яка не є лікарем-психіатром і не може вирішувати питання суто медичного, спеціалізованого характеру у сфері психіатрії, приймаючи відповідні рішення і підписуючи документи».

Волонтерка додає, що через призначення непрофільного лікаря головою комісії з реорганізації медзакладу може постраждати робота лікарні, її майна та пацієнтів.

«Долі багатьох людей, зокрема дітей, учасників бойових дій, інвалідів покладені в руки нефахівцю, непрофільному спеціалісту. Тобто, тепер голова комісії має право надати дозвіл обласній раді на поділ землі, який відмовилося надати попереднє керівництво лікарні. Всі питання щодо збереження майна лікарні, надання дозволів на передачу в оренду майна та земель вирішує голова комісії (анестезіолог лікарні). Отже, можна собі уявити масштаби раптового «зникнення», «знищення», «природного» зносу медичної техніки, обладнання, меблів (які, до речі, придбали зокрема волонтери за участю пересічних людей). Є також загроза, що у лікарні виникне «термінова необхідність передати в оренду окремі будівлі та землі». Наша основна мета – зберегти ділянки, на які продовжують зазіхати деякі люди. Зберегти лікарню, покращувати в ній умови перебування пацієнтів», – каже Катерина Пономарьова.

Головна лікарка Чернівецької обласної психічної лікарні Анжела Левицька розповідає, що на момент створення комісії з реорганізації лікарні вона саме мала вийти з декретної відпустки. Зізнається, що стурбована подальшою долею закладу.

«Ми відновлювали «побиті» відділення лікарні власними силами і допомогою меценатів чи волонтерів. Приміщення не в аварійному стані, хто не вірить – прийдіть та подивіться. Тому питання про те, що це приміщення не можна використовувати надалі, навіть не логічне. Зараз у нас перебувають на лікуванні 450 людей. Це і хлопці, які повернулися з війни, і діти, і старші люди. Це історичне приміщення, яке збудували під таку лікарню ще 120 років тому саме для людей із психічними розладами. Ми зараз у підвішеному стані, адже не знаємо, чого очікувати. Я вийшла з декретної відпустки, а лікарнею «керує» комісія з реорганізації, до якої мене не запросили. Я би хотіла знати подальшу долю лікарні, стратегію її розвитку, але доступу до цього я не маю. Перед тим, як змінювати правові та установчі документи лікарні, ми би взяли до уваги умови перебування пацієнтів, що хочуть змінити, куди ми йдемо, знати взагалі», – каже головна лікарка психлікарні.

Читати також: Чому розгорівся скандал навколо Чернівецької обласної психічної лікарні

Відповідь чиновників

Аби дізнатися, що каже інша сторона конфлікту, редакція «Шпальти» звернулася за коментарем до голови Чернівецької облради Івана Мунтяна.

За його словами, незабаром він обов’язково збере пресконференцію, куди запросить представників ЗМІ, лікарні та волонтерів – аби пояснити громадськості правдиву картину конфлікту, який розгорівся навколо психлікарні.

«На мою думку, склалася ганебна ситуація. Це низько для людей, які хочуть блокувати роботу і реформувати лікарню. Багато неправдивої інформації вилили у мережу останнім часом, викривили факти. Я, на відміну від іншої сторони, зберу на зустрічі всіх, хто має відношення до цієї розмови. Ми пояснимо, що там насправді відбувається. Бо очевидно, що комусь вигідно висвітлювати все так, як їм хочеться, можливо, є особисті інтереси сторонніх людей. Я організую згодом зустріч, аби хтось не апелював на якусь діяльність перед виборами», – каже голова облради.

Іван Мунтян стверджує, що інформація про усунення з посади головної лікарки медзакладу, яку розповсюджують активісти, – неправда.

«Яким чином ми можемо її усунути від посади? Вона далі працює, виконує свою роботу. Так, її немає у комісії з реорганізації лікарні, але це не тому, що ми її туди спеціально не внесли. На момент утворення та затвердження комісії головна лікарка була у декретній відпустці. Ми ж не могли через це не починати реформування, адже ці процеси відбуваються по всій країні, не тільки в Чернівцях. Коли змінилася влада в Україні, ми тиждень почекали, новий президент підтримує закон про медичну реформу, і ми мусили почати цей процес на Буковині також. В інших областях України в цьому напрямку вже працюють. До того ж, усі ці повноваження щодо створення комісії були надані шляхом голосування на сесії, не я визначив, що і як робити. Ми працюємо лише у рамках чинного законодавства, і я виконую ті повноваження, які маю, не більше. Є правоохоронні органи, які у разі порушень можуть із цим розібратись, ми нічого не приховуємо», – каже Іван Мунтян.

Дорікання волонтерів та представників лікарні щодо надання в оренду забудови (яка розташована на території лікарні) приватному підприємцю, посадовець також не розуміє. Він розповідає, що це рішення приймала не обласна рада.

«Рада тільки проголосувала за це і надала дозвіл. А з такою ідеєю до нас звернулася сама лікарня. Адже закон говорить, що 70% від заробітку з надання в оренду землі чи забудов на території лікарні йдуть на баланс самого медичного закладу. За ці кошти вони можуть покращити умови перебування пацієнтів чи купити щось, чого потребує заклад. Тому я не розумію, чому претензії до обласної ради і до мене особисто. До того ж, це було закинуте приміщення на території лікарні. Його ніяк не використовували. І таке практикують по всій Україні, а не тільки в Чернівецькій області. Усе відбувалося в рамках закону, рада проголосувала за це, але ж ініціатива надійшла від медичного закладу», – додає посадовець.

Також Іван Мунтян каже, що інші приміщення поки ніхто не планує здавати в оренду, тим паче зараз не йде мова про перенесення медзакладу за місто.

«Я чув, що волонтери хотіли якесь приміщення, яке не використовує лікарня, підлаштувати під бібліотеку для пацієнтів. Можливо, вони планували зробити це у тому приміщенні, яке лікарня вирішила здати в оренду. Але ж усе відбувається прозоро. Вони могли подати свою пропозицію на розгляд, і, можливо, облрада і проголосувала б за це рішення…» – сказав чиновник.

Відповіді на всі інші запитання журналістів та активної громади голова облради пообіцяв надати згодом на спільній зустрічі.

Редакція «Шпальти» стежитиме за розвитком подій та скандалом навколо Чернівецької обласної психіатричної лікарні.

Діана Ватаман

Коментарі