Афіша, Новини

Дім, який збудував Джек. Чернівчан запрошують на перегляд фільму

Це стрічка найнахабнішого та найпровокаційнішого режисера нашого часу Ларса фон Трієра.

Фото: planetakino.ua

14 червня в Steinbarg Gallery & Cafe (вул. Університетська, 11) відбудеться довгоочікуваний перегляд стрічки найнахабнішого та найпровокаційнішого режисера нашого часу Ларса фон Трієра «Дім, який збудував Джек». Початок о 19:00.

«Незважаючи на те, що режисер став у 2011 році персоною non grata на Каннському фестивалі, він повертається через сім років із новою шоковою картиною. Показ фільму відбудеться за підтримки Arthouse Traffic».

Країна: Данія, Франція, Німеччина, Швеція.
Хронометраж: 155 хв.
Жанр: трилер
Режисер: Ларс фон Трієр («Танцююча в темряві», «Доґвіль»)
У ролях: Метт Діллон, Бруно Ганц, Ума Турман, Райлі

Сюжет

«Головний герой Джек інженер, який прагне стати архітектором і побудувати свій дім. Джек, естет й інтелектуал, який захоплюється специфічним різновидом мистецтва, а саме мистецтвом витонченого вбивства. Джек бачить в смерті красу, вона для нього так само важлива, як і витвори мистецтва.

Режисер лукаво поєднує формально феміністичну ідею чоловіка як вічного насильника і жінки як його архетипічної жертви з садистичним описами кожного злочину, в деталі яких їх автор занурюється з явним задоволенням. В фільмі фігурує живопис Боттічеллі і Курбе, Рембрандта і Мунка, Гогена і Клімта. Поезія Блейка і Гете. Звучить фортепіано Гленна Гульда і голос Девіда Боуї. В епілозі герої з’являються на полотні Ежена Делакруа «Тура Данте». Його сюжет заснований, знову ж таки, на восьмій пісні «Пекла»: поет і його поводир Пеклом Вергілій на тлі палаючого Міста мертвих перетинають річку Стікс, з вод якої здіймаються душі грішників. 

Залишається питання: чи варто створення великого мистецтва тих руйнувань, які воно спричиняє, і чи може руйнування бути саме по собі мистецтвом? Метафора «вбивства як мистецтва» не нова, але в «Джека» вона доведена до максимального гротеску».

«Роками я знімав фільми про добрих жінок; настав час зробити кіно про злого чоловіка».

Вхід вільний.

Коментарі