Новини

Як на Буковині відзначать день народження Івана Миколайчука

Цього року локації святкування будуть у Чорториї та Вижниці.

Фото «Шпальти»

Упродовж червня у Чернівецькій області відбудеться низка заходів із відзначення 78-ї річниці від дня народження кінорежисера, кіносценариста та актора, нашого земляка Івана Миколайчука. З нагоди цього свята на Буковину приїдуть митці українського кіно. Наразі вже відомо про Всеукраїнський кінофестиваль «Іванова переберія», нічний кінозал у Вижниці та народні гуляння у Чорториї.

«Кінопрокат започаткував це свято, і традиційно ми приймаємо на Буковині делегацію спілки кінематографістів. Митці кіно з Києва приїдуть до нас 14 червня. Уже о 17:00 у центрі Вижниці буде відкриття фестивалю», – розповіла у коментарі «Шпальті» керівниця КП «Чернівецький кіновідеопрокат» Людмила Калінкауцька.

За її словами, щороку фестиваль мандрує районними центрами, змінює локацію, аби його могли побачити більше глядачів. Торік він відбувся у Заставні, а 2017-го приймали Кельменці. Цьогоріч фестиваль проведуть у Вижниці.

«У ці дні щоночі вижницький кінозал демонструє фільми за участю Івана Миколайчука. Також у Вижниці запланували різноманітні заходи. А 15 червня у Чорториї відбудуться народні гуляння на родинній садибі Івана Миколайчука. Буде великий екран, на якому демонструватимуть фільми за участю Миколайчука. Запросили багато кіномитців, заслужених та народних артистів України. Очолює делегацію з Києва голова спілки кінематографістів України, директор кіностудії О. Довженка, народний артист України Олесь Янчук. З ним приїдуть кінорежисер Аркадій Микульский, кінознавці Лариса Брюховецька та Володимир Войтенко, актори театру і кіно Юрій Рудченко (знімався у фільмах Миколайчука), Алла Сергійко, Іван Гаврилюк, Олександр Ігнатуша та інші», – каже Людмила Калінкауцька.

Також у програмі заходів – творча зустріч кіномитців «Іван у спогадах побратимів» із громадою Вашківецької ОТГ.

Оганізатори заходу запрошують усіх поціновувачів кіно на свято у Чорторию.

 

Коментарі