Поради

Як уберегтися від укусу кліща та не стати жертвою хвороби Лайма

Чернівецька дієтологиня, wellness-консультантка Наталія Бочарова розповідає про симптоми захворювання та про що варто пам’ятати, збираючись на природу.

Фото: unsplash.com

Травень у всьому світі оголошений місяцем боротьби з хворобою Лайма – щоб привернути увагу світової спільноти до цієї проблеми. Необхідно на ранніх стадіях її виявляти, адже наразі це захворювання поширюється швидкими темпами.

Саме у травні хвороба Лайма швидко розвивається: у природі відбувається активація розвитку та розповсюдження іксодового кліща. У цей час люди активно ходять у ліс, де й можуть стати жертвою їхнього нападу. 20% кліщів, які є в лісах, полях, лугах України, заражені бореліями (мікроорганізми, які живуть усередині кліща). Після укусу ці мікроорганізми одразу проникають у кров людини.

Щороку в Україні фіксують півтори тисячі випадків зараження на бореліоз. Проте за даними ВООЗ ця цифра занижена в 5-10 разів. Адже люди не звертаються вчасно за допомогою та не діагностують хворобу. Буває й таке, що на перших стадіях захворювання протікає безсимптомно. Але потім призводить до страшних наслідків, навіть до втрати працездатності.

 

Симптоми хвороби

  1. Після укусу кліща на ураженій ділянці відбувається почервоніння шкіри, висип. Може підвищитися температура тіла, виникають перші симптоми грипоподібного стану. Окрім цього, з’являється нудота, блювота, сильний головний біль. Може бути чутливість шкіри та світлобоязнь.
  2. Згодом, через місяць-три, відбуваються ураження всіх органів, адже інфекція розноситься по крові. Потім виникають інші симптоми: пульсувальний головний біль, підвищення температури, розлади сну, порушення чутливості кінцівок, запаморочення, задишка й тахікардія.
  3. На третій стадії розвитку хвороби (1,5 – 2 роки) можуть бути асматичні напади, ураження головного мозку, порушується свідомість, наступає деменція, болючі спазми м′язів, розлади пам′яті та суміжні червоні плями. Також може виникати міокардид. Це все призводить до важких наслідків: втрати працездатності, до інвалідності, а інколи –  до смерті. 

Тому, коли ви збираєтеся на природу, необхідно:

  • одягати біле вбрання − адже на ньому видно кліща;
  • одягати одяг із довгим рукавом та заправляти штани в шкарпетки;
  • уникати місць, де висока трава;
  • потрібно розчистити місце, де ви плануєте сидіти та створити такі умови, щоб кліщ не зміг до вас дістатися;
  • використовувати спеціальні креми, спреї, репеленти, які відлякують комах;
  • після того, як повернетеся додому, необхідно ретельно переглянути шкіру та волосся;
  • не везти додому лісові квіти, адже там теж можуть бути кліщі;
  • якщо знайшли на шкірі кліща, і він уже присмоктався, необхідно одразу звернутися до лікаря. Після чого віднести кліща в лабораторію.

Будьте обачними!

Коментарі