Новини

Війна за «Україну» та культурний маркетинг. У Чернівцях провели обговорення щодо колишнього кінотеатру

Кінотеатр «Україна» здали в оренду на 10 років церкві «Еммануїл».

21 травня у Чернівцях відбулася публічна вечеря-обговорення «Культурні простори: моделі функціонування». Активісти та представники влади говорили про колишній кінотеатр «Україна» – приміщення на вулиці Ольги Кобилянської, 51, 53.

На зустрічі громадські діячі розповідали, як відбувається заснування, розвиток та утримання культурного простору. Всі присутні також підбили підсумки боротьби чернівецької культурної громади за кінотеатр «Україна». Нагадаємо, його здали в оренду на 10 років церкві «Еммануїл».

«Ми вбачаємо у долі кінотеатру «Україна» не лише заангажованість та провину міської влади, але й недопрацювання громадського сектору»,  – сказав громадський активіст, модератор зустрічі Андрій Тужиков.

Першим спікером на обговоренні став президент міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz», директор Літературного целанівського центру Святослав Померанцев. Він розповів про історію створення простору, способи пошуку коштів на його утримання на початку існування центру та моделі взаємодії між працівниками простору та клієнтами.

«Я виділяю три типи клієнтів. Перший – це спонсори. Люди, які надають гроші на утримання та розвиток центру або надають безкоштовні послуги, що сприяють якісному проведенню івентів в нашому просторі. Адже, якщо ми запрошуємо гостей (це за другий тип клієнтів), наприклад, Юрія Андруховича, ми маємо подбати, щоб із багатьох інших запрошень він погодився завітати до нас. Для цього нам не лише треба підготувати приміщення, техніку, але й забезпечити гостеві комфортну атмосферу: проїзд, житло, тощо. А головне – запропонувати цікаву ідею. Саме через ідею гості погоджуються або не погоджуються на візит. Третій, найскладніший тип клієнтів, – це, власне, відвідувачі. Так склалося, що ми та інші простори змушені конкурувати з такими закладами, як кінотеатри, нічні клуби, паби чи просто з вечірніми посиденьками в соцмережах. Ми маємо організувати все так, щоб людина пожертвувала походом у кіно чи на пиво та прийшла саме до нас. Відвідувачі – це найвибагливіші клієнти просторів», – зазначив С. Померанцев.

Далі начальниця управління культури Чернівецької міської ради Юлії Сафтенко розповіла, що робити після втрати місця для можливого зародження потужного культурного кластеру – кінотеатру «Україна».

«Так склалося, що слово «чиновник» має різко негативне забарвлення. Дуже хочеться змінити таке ставлення, дуже хочеться змінити й ситуацію, яка склалася 17 травня. І, я гадаю, здаватися ми не маємо права. Я в дитинстві любила казку про двох жабенят. Вони потрапили в глечик з молоком. Якийсь час плавали в ньому, однак одне стомилося і втопилося. А інше продовжувало плавати та бовтати молоко до тих пір, поки воно не стало маслом. Якщо є бодай один шанс відстояти, переконати, допрацювати, знайти, то потрібно за нього боротися і від нього не відмовлятися. Питання кінотеатру ще буде розглядатися впродовж наступних півроку», – зазначила Юлія Сафтенко.

Свою думку висловив і координатор творчої формації «Dzestra» Жан Побе.

«У питанні розвитку культурних просторів моя позиція трохи інша. Це не стосується кінотеатру «Україна». Як казав наш колишній президент, треба спочатку будку збудувати. Я вважаю, що треба спочатку почати працювати над іншим, меншим простором. Тому що всі ми були не готові до того, що сталося. Як узимку для влади «внєзапно» випадає сніг, так і кінотеатр ми втратили. І тому пропоную використати той потенціал тих людей, які приходили, цікавилися ситуацією та обговорювали її, були в робочій групі. Пропоную опановувати та створювати нові культурні простори, але починати з малого», сказав координатор творчої формації «Dzestra» Жан Побе.

 

 

Коментарі