Новини

У Чернівцях намагалися зірвати акцію до міжнародного дня протидії гомофобії

Проти проведення заходу протестували представники «Правого сектору», «Національного корпусу» та релігійних організацій.

17 травня на Театральній площі Чернівців відбулася публічна акція до Міжнародного дня протидії гомофобії, біфобії та трансфобії. Для охочих долучитися організували зону для демонстрацій та спілкування. Близько десятка учасників акції прийшли з ЛГБТ-символікою, виступаючи за право на різноманіття та проти насильства й агресії.

У коментарі «Шпальті» координаторка регіонального представництва ГО «Інсайт» Олена Григоряк розповіла, що задоволена тим, що їй разом з учасниками(цями) вдалося провести мирну акцію.

«Нам вдалося донести наш основний посил: наша традиція – це свобода, права людини завжди на часі, країна вільних – не ховай очей». 

Також кординаторка додає, що правоохоронні органи забезпечили їм цілковиту безпеку та надали можливість провести все, як вони запланували.

«Ми щиро вдячні їм за цю можливість. А дії праворадикальних угрупувань та представників верховенства не є приємними. Наші опоненти дозволяли собі нецензурну лексику, вербально принижували честь та гідність присутніх людей на акції, а також дозволяли штовхати учасників(ць) та намагалися вихопити нашу символіку. Опоненти, які змогли потрапити на нашу акцію, намагалися ногами наступати на наші прапори та символіку», – каже вона.

Завадити проведенню акції намагалися представники «Правого сектору» та «Національного корпусу», а також релігійних організацій, які виступають за традиційні сімейні цінності. Вони скандували гасло: «Буковина – не содом!», тримали плакати з написами «МОН, не розбещуй наших дітей», «Українська родина – тато, мати, дитина» та співали релігійних пісень.

Аби запобігти провокаціям, ще до початку заходу площу оточили правоохоронці. Вони розділили Театральну на дві частини – з одного боку стояли учасники акції, з іншого – ті, хто були проти її проведення. Загалом громадський порядок забезпечували 60 патрульних, а також декілька сотень працівників Головного управління Нацполіції і Нацгвардії.

Двоє представників радикальних організацій застосували спецзасіб сльозогінної дії. Їх одразу затримали та склали адмінпротокол. Цивільні внаслідок цього не постраждали, водночас газ уразив декількох правоохоронців.

Зрештою акція завершилася без гострих конфліктних ситуацій.

Фото Ярослави Дерев’янко

\

 

Коментарі