Новини

На Буковині росте найбільший та один із найстаріших ясенів України

Дереву близько 350 років, його висота — більше 25 метрів, а обхват стовбура — 7,3 метра.  

На Буковині у селі Лужанах росте найбільший та один із найстаріших ясенів України.

За даними Київського еколого-культурного центру, дереву близько 350 років, його висота — більше 25 метрів, а обхват стовбура — 7,3 метра, пише сайт «Кіцмань.city».

Лужанський дендропарк був закладений місцевим поміщиком Андрієм Ботушаном. Про тамтешні дерева і маєток румунського пана ходять легенди. Одна з них розповідає, що перші насадження тут були вже в 1817 році, коли імператор Австро-Угорщини Франц І заїжджав у Лужани.

Як розповів у коментарі «Шпальті» спеціаліст оргвідділу Мамаївської ОТГ Роман Рудик, місцеві називають цей ясен деревом любові. Тут проводять весільні фотосесії, деякий час біля нього розписували пари.

«В Андрія Ботошана було цікаве хобі – він привозив дерева звідусіль, де він бував. Висаджував їх у нашому парку, цей ясен – серед перших. Якщо добре придивитися, можна побачити на корі дерева дівчину і хлопця. Цей малюнок вибили тут іще давно, адже є цікава легенда кохання… Тут фотографуються молоді на весіллях, а впродовж двох років біля цього ясена у нас проводили розпис пар у парку», – розповів Роман Рудик.

Поруч із цим деревом розташована відома архітектурна споруда, яка збирає туристів з усього світу – найстаріша церква Буковини – Святовознесенська (1453 рік).

Ясен необхідно заповісти, огородити і встановити охоронний знак, — радить Київський еколого-культурний центр.

Лужанський парк є не тільки місцем відпочинку і розваг, але й пам’яткою природи місцевого значення. У гарну погоду, особливо на вихідні, тут прогулюються і відпочивають багато людей і з Лужан, і з сусідніх сіл.

Коментарі