Новини

Дорослі зможуть безкоштовно щепитися проти кору. Скільки вакцин є у Чернівцях

У лікувально-профілактичних закладах Чернівців у наявності 3659 доз вакцини проти кору.

Відтепер вакцинуватися проти кору зможуть безоплатно й дорослі будь-якого віку. Міністерство охорони здоров’я скасувало вікові обмеження для безкоштовної вакцинації від кору, паротиту і краснухи. Також можна щеплювати немовлят віком від шести місяців, повідомляють у міністерстві. Раніше безкоштовно могли вакцинуватися лише дорослі до 30 років, які контактували з хворими.

«Для формування імунітету дорослим достатньо одного щеплення проти кору», – йдеться у повідомленні МОЗ.

Як повідомила у коментарі «Шпальті» заступниця керівника управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Галина Бовкун, враховуючи, що у Чернівцях вакцина наявна у достатній кількості, населення різних вікових категорій може звертатися щодо отримання відповідних щеплень до лікарів, з якими укладений договір.

«Відповідно до наказу МОЗ 958 «Про внесення змін до календаря профілактичних щеплень в Україні»  дорослим передбачені щеплення без обмежень, якщо немає протипоказань, не хворіли на кір або не мають підтвердження вакцинації (дві дози), або мають негативні результати лабораторного обстеження щодо наявності відповідних антитіл», – зазначила Галина Бовкун.

Станом на 8.05.2019 у лікувально-профілактичних закладах міста в наявності 3659 доз вакцини проти кору.

Коли треба вакцинуватися від кору дорослим:

– якщо контактували з хворими (вакцинацію рекомендовано зробити впродовж 72 годин);

– якщо не хворіли на кір та не маєте даних про щеплення у медичній карті;

– якщо за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не маєте імунітету проти кору.

 

Де зробити щеплення дорослим:

– у комунальному медзакладі, де підписали декларацію з сімейним лікарем чи терапевтом. Крім того, на початку літа вакцинувати безоплатно будуть також у приватних медзакладах та лікарів-ФОПів, які підписали договір із Національною службою здоров’я України.

 

Коментарі