Новини

Як написати писанку воском. Майстер-клас від Галини Старинської

Для цього потрібно мати писачок, віск, фарбу та яйця.

Написати писанку для Великоднього кошика може кожен охочий. Для цього не потрібно бути художником або ж великим майстром.

Буковинська народна майстриня з писанкарства Галина Старинська провела для «Шпальти» спеціальний майстер-клас.

За словами жінки, технологія написання дуже проста, нею користувалися наші предки. Це розписування яйця воском.

Для роботи потрібно мати: натуральний віск, харчові барвники (або натуральні: з цибулиння, куркуми тощо), писачок та яйця.

1. Готуємо для роботи куряче яйце (може бути гусяче чи качаче, навіть страусине). Яйця бажано брати домашні, у них краща шкарлупа. Можна магазинні, але не білі, бо на них гірше приймається фарба. Куряче яйце повинно пройти певну обробку. Яйце промиваємо у теплій проточній воді, відтак обробляємо оцтом (можна протерти ганчіркою, змоченою в оцет, або замочити яйце в оцтовий розчин на декілька секунд). Так віск і фарба будуть краще прийматися.

2. Основний інструмент – писачок. Можна купити на ринку, є сучасні інструменти з латуні – металу, який добре тримає тепло.

3. Віск беремо натуральний (краще темний, аби було видно лінії). Парафінові свічки не підійдуть.

4. Простий олівець. Основний орнамент наноситься саме ним. На вершечку яйця посередині малюємо лінію, її протягуємо через усе яйце. Так візуально воно розбивається посередині. Олівцем малюємо лінії, які потрібно зафарбувати воском.

5. Розігріваємо віск на свічці або у залізній посудині на плиті. Його не можна доводити до кипіння. Записуємо воском лінії, які мають залишитися білими. На білому аркуші випробовуємо писачок.

6. Опускаємо яйце у фарбу. Додаємо туди ложку оцту. Тримаємо яйце у фарбі 1-2 хвилини, помішуємо. Витягуємо та витираємо яйце м’якими серветками. Залишаємо на дві хвилини, аби висохло.

7. Якщо хочемо отримати різнокольорову писанку, замальовуємо воском колір, який хочемо, аби залишився на певній ділянці яйця. Тоді опускаємо яйце у іншу ємність із фарбою. Спершу зафарбовуємо писанки у світліші кольори.

8. Зафарбоване яйце у різні кольори кладемо запікати у духовку у чавунній мисочці на 30-40 хвилин. Витягуємо з духовки та протираємо серветками від воску.

9. Яйце готове до освячення та вживання.

    

 

Коментарі