Афіша, Новини

Чернівчан запрошують на лекцію про права жінок

Про табуйовану тему всі охочі зможуть подискутувати з істориком Іллею Барковим.

Фото @priscilladupreez

1 травня у Літературному целанівському центрі, що на вулиці Кобилянсьої, 51, відбудеться лекція «Дружина чи повія? Право жінки в Південній Україні ХІХ століття».

Захід проведуть у партнерстві із Запорізьким науковим товариством ім. Я.Новицького.
Як повідомляють організатори, тема лекції дуже не проста, табуйована, тому її обговорення часто «викликає рясний дощ осуду та бородатих жартів».

«Чому так сталося і чому важливо знати «приховану» історію – спробуємо розібратися на лекції разом із кандидатом історичних наук Іллею Барковим. Як у гендерно нерівному суспільстві проституція впливає на ставлення до жінок? Україна вже мала такий досвід 100 років тому. У ХІХ ст. влада Російської імперії легалізувала жіночу проституцію. Наступні 70 років цей бізнес був легальним та терпимим, у містах відкривалися цілі квартали розпусти, де можна було задовольнити будь-які сексуальні потреби. Система повинна була дозволити більш ефективно боротися з розповсюдженням венеричних хвороб та задовольняти «законне» право чоловіків на оргазм. Проте такий підхід мав і зворотний ефект – так, будь-яка жінка могла бути звинувачена в проституції, принижена та позбавлена громадських прав. Ставлення чоловіків до жінок через призму проституції дозволяє простежити еволюцію поглядів суспільства на взаємовідносини двох статей», – ідеться у повідомленні.

Обіцяють чай, каву, печиво та тістечка всім охочим. Тому для того, аби організатори знали, скількох людей приблизно очікувати, треба заповнити гугл-форму.

Вхід вільний

Початок о 18:00

 

Коментарі