Новини

Бізнес-інкубатор. Буковинцям показали, як у Румунії підприємці співпрацюють із владою

Представникам ОТГ провели екскурсію Ботошанським бізнес-інкубатором.

18-19 квітня в Румунії (м. Ботошани) проходив румуно-український економічний форум. Упродовж двох днів представники чернівецьких громад обговорювали питання розвитку економічних відносин між м. Ботошанами та Чернівецькою областю.

Участь у конференції взяли представники таких ОТГ Буковини: Вашківецької (Вижницького району), Вашківецької (Сокирянського району), Сокирянської, Мамаївської, Мамализької, Сторожинецької, Волоківської, Глибоцької, Недобоївської, Cелятинської та Герцаївської.

Модераторами форуму були директор Асоціації розвитку «Зона метрополітен Ботошани» Флорін Сіміон Егнер та виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування Чернівецької області «Агенція розвитку громад Буковини» Неля Малько. За її словами, для представників буковинських громад такий форум – це можливість побачити, як співпрацює бізнес із місцевою владою.

«Ця перша зустріч показує, як усе відбувається насправді. Раніше ми думали, що до нас мають прийти і все зробити за нас. Проте зараз наші представники зрозуміли, для того, щоб бізнес функціонував, необхідно створити майданчик із налагодженими комунікаціями, куди людині буде легко прийти. Є надія, що представники румунського бізнесу розмістять свій бізнес у Чернівцях. А це створення робочих місць», − каже Неля Малько.

Окрім цього, під час форуму представникам ОТГ провели екскурсію Ботошанським бізнес-інкубатором (бізнес-інкубатор – це організація, яка надає на певних умовах спеціально обладнані приміщення та інше майно суб’єктам малого та середнього підприємництва, які розпочинають свою діяльність, – ред).

«Це другий бізнес-інкубатор у Румунії, який побудували в 2005 році. Наразі тут функціонує 27 підприємств. Ця територія бізнес-інкубатора створена для початкового бізнесу. Люди, які хочуть розпочати з чогось, можуть прийти сюди, орендувати приміщення терміном на 4 роки, при цьому сплачувати за оренду приміщення 1 євро за м²», − розповів директор Асоціації розвитку «Зона метрополітен Ботошани» Сіміон Флорін.

Під час екскурсії бізнес-інкубатором кожен мав можливість поспілкуватися з підприємцями та побачити процес створення продукту.

«Наразі бізнес-інкубатор повністю орендований. Тут є різні сфери діяльності, починаючи з виготовлення електричних приладів, меблів, ПВХ столярень та пошиття одягу. Для бізнесменів це максимально прибутково, а для нас – це створення додаткових робочих місць»каже Сіміон Флорін.

Фото Ярослави Дерев’янко

Коментарі