Новини

В Укрзалізниці розповіли, хто буде контролювати вагу ручної поклажі пасажирів

Але наразі немає чіткого роз’яснення, як провідники будуть визначати вагу багажу.

Фото Fabrizio Verrecchia

Від 9 квітня Укрзалізниця змінила правила ручної поклажі. Мінінфраструктури оновило Правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України.

Однак наразі ні в Укрзалізниці, ні на вокзалах достеменно не знають, у який спосіб будуть визначати вагу багажу пасажирів. Єдине відомо, що ці функції покладено на провідників.

«Відповідно до п. 7.3. Правил провідник (стюард) вагона зобов’язаний перед подачею поїзда для посадки пасажирів вивісити трафарет та порядковий номер вагона, а після зупинки вагона – своєчасно відчинити двері та розпочати посадку пасажирів, перевіряючи проїзні документи, їхню відповідність даті відправлення поїзда, номера потяга і вагона, відповідність ваги і розмірів ручної поклажі встановленим нормам, а в разі потреби – перевізні документи про оплату ручної поклажі, що перевозить пасажир», – ідеться у Наказі Мінінфраструктури у наданому прес-службою Львівської залізниці.

Також у Правилах ідеться про те, що «згідно з п.15.3. Правил на станціях, відкритих для багажних операцій, пасажирам до посадки у вагон надається можливість зважування ручної поклажі та оплати перевезення надлишків ваги або здачі частини ручної поклажі для перевезення багажем за окрему плату.

Перевезення з дорослим пасажиром надлишкової ваги ручної поклажі (крім вагонів із місцями для сидіння) вагою не більше, ніж 14 кг, оформляється з видачею пасажиру квитанції ЛУ-12а або перевізного документа, оформленого електронним способом.

Як повідомив «Шпальті» черговий по вокзалу станції «Чернівці», наразі вони не отримали роз’яснення від Укрзалізниці щодо змін у Правилах перевезення багажу. Також немає вказівки чи повноважень змушувати пасажирів брати квиток на вагу ручної поклажі, яка перевищує норму.

«У нас декотрі пасажири, які їдуть в аеропорт, зважують валізи у камері зберігання. Є така послуга на вокзалі», – каже черговий по вокзалу.

У камері зберігання станції «Чернівці» нам повідомили, що за потреби можуть зважити валізу пасажира. Іноді пасажири звертаються до них за такою послугою. Її вартість – 10 гривень.

Нагадаємо, згідно з Правилами п.15.4. пасажир має право перевозити ручну поклажу в усіх категоріях вагонів та поїздів загальною вагою до 50 кг.

Також в Укрзалізниці зазначили, що у залізничної галузі в структурі АТ «Укрзалізниця» створили філію «Українська залізнична швидкісна компанія», яка здійснює пасажирські перевезення швидкісними поїздами, та філію «Пасажирська компанія», на яку поклали обов’язки щодо організації пасажирських перевезень, зокрема сервісу в пасажирських потягах і на вокзалах, тому питання, пов’язані з оформленням та перевезенням багажу в пасажирських поїздах, не належать до компетенції регіональної філії «Львівська залізниця».

 

Коментарі