Новини

Багаж до 50 кілограмів. Укрзалізниця змінила правила перевезення ручної поклажі

У поїзд не пустять із ручною поклажею понад 50 кілограмів.

Фото Clem Onojeghuo

З 9 квітня у потяги Укрзалізниці пасажирів із ручною поклажею понад 50 кілограмів не будуть пускати у поїзд. Мінінфраструктури оновило Правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України.

Відповідний наказ від 1 лютого 2019 року № 74 був зареєстрований у Мін’юсті і набрав чинності 9 квітня.

Згідно з Правилами, пасажир має право перевозити ручну поклажу в усіх категоріях вагонів та потягів загальною вагою до 50 кг. Ручну поклажу до 36 кг включно перевозитимуть безкоштовно, перевищення до 14 кг оплачуватиметься за тарифом перевезення багажу. Ручна поклажа, загальна вага якої перевищує 50 кг, до перевезення у пасажирських вагонах не буде допускатися.

«Кожен пасажир має право безоплатно перевозити при собі понад установлену норму ручної поклажі портфель, дамську сумку, лижі та палиці до них, сноуборд, вудлища, фотоапарат, відеокамеру та інші дрібні речі, які за своїми розмірами можуть бути розташовані у вагоні на місцях, призначених для ручної поклажі», – йдеться у наказі.

Окрім цього, дозволяють перевозити при собі за рахунок норми ручної поклажі пасажира дитячі коляски (під час проїзду дитини), велосипеди в розібраному та упакованому стані (не більше одного).

У вагонах регіональних потягів на місцях, спеціально обладнаних для розміщення велосипедів, їх перевезення здійснюється з обов’язковою оплатою, як за 20 кг багажу, на що оформлюють квитанцію за формою ЛУ-12а чи перевізний документ, оформлений електронним способом.

У потягах категорій «Інтерсіті» та «Інтерсіті+» перевезення велосипедів не дозволяється за відсутності технічних умов (місць) для їх розташування у вагоні.

 

Коментарі