Новини

Підйом і спад емоцій. Шість фактів про «Серце кохання» у Чернівцях

Сьогодні у нашій рубриці про чернівецькі пам’ятники розповідаємо про скульптурну композицію «Серце кохання».

Факт №1

«Серце кохання» встановили в День закоханих 2006 року у Центральному парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка. Композицію утворюють дві половинки, в центрі яких – гойдалка. Якщо дивитися зверху на цю композицію, то ці половинки нагадують дві обручки.

Факт №2

Ідея спорудження пам’ятника закоханим у Чернівцях виникла під час візиту делегації міськради до Парижу, де окрім інших визначних скульптур гості побачили «Стелу закоханих» на Монмартрі. Власне паризька скульптура і надихнула на ідею створення тематичної композиції у Чернівцях. Однією із ініціаторів встановлення пам’ятника виступила тодішня заступниця міського голови Галина Сологуб. Задум підтримали містяни, дирекція парку та меценати.

Факт №3

Для реалізації серед учнів навчальних закладів мистецького профілю та професіоналів оголосили конкурс на кращий проект. Переможцем визнали волинського архітектора Василя Рижука.

Факт №4

Василь Рижук запропонував звести скульптуру латунного серця, висотою три метри, у центрі якого вмонтовати гойдалку, яка символізує підйом і спад емоцій. Також митець планував розмістити навколо написи «Я тебе кохаю» сто двадцятьма мовами світу, але за браком коштів цей задум не вдалося реалізувати. Також уночі, за авторським задумом, пам’ятник повинен був підсвічуватися спеціальними ліхтарями.

Факт №5

Коли митець приходив у парк на те місце, де мав стояти пам’ятник, його завжди зустрічала пара голубів. Це надихало  автора на відповідний творчий настрій.

Факт №6

Під час відкриття скульптурної композиції, автор Василь Рижук сказав, що присвятив цю роботу всім закоханим світу і процитував слова з Нового Завіту: «Любов довготерпелива, любов лагідна, любов не заздрить, любов не чваниться, не горда, не поводиться нечемно, не шукає свого, не роздратовується, не гнівлива, не радіє з несправедливості, а тішиться правдою, усе покриває, всьому вірить, завжди надіється, все терпить. Любов ніколи не перестає…»

 

Інформацію підготували за сприяння краєзнавчого відділу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки.

 

Альона Чорна

Коментарі