Афіша, Новини

У Чернівцях відкриють виставку румунської мисткині Сабіни Суру

У своєму проекті мисткиня пропонує переглянути твори, які треба знайти, розгорнути та перекомпонувати.

5 квітня в Steinbarg Gallery & Cafе (вул. Університетська, 11) відбудеться відкриття виставки румунської мисткині «Crooked Narratives» Сабіни Суру. Початок о 19:00.

Проект мисткині фокусується на вивченні можливих змін зображення через внутрішні особливості фотокамери (яка сама по собі є механізмом, що «бачить») ще до того, як глядач зможе переказати те, що бачить.

«Процес бачення – це свідомий досвід формування зображення в режимі реального часу, який за допомогою візуальних і психічних центрів переводить його зсередини назовні. Цей процес є енергійним і органічним, динамічним і здатним негайно перейти з однієї стадії в іншу. Втім, побудова зображення чи об’єкта для того, щоб глядач його побачив/сприйняв, відбувається дещо за іншим принципом. Глядач дивиться на зображення/об’єкт, який був придуманий кимось іншим до того, як набути візуальної форми. І, як наслідок, відбувається протилежний процес від зазначеного раніше: анатомічно-об’єктивний, перенесення зображення «назовні», конструювання об’єкта глядачем після того, як спочатку об’єкт був побачений/задуманий/побудований у голові через призму уяви і візуальної пам’яті. Але хіба це мистецтво? Об’єкти, які розповідають щось, коли на них дивишся? Зображення, «завантажені» в когнітивну систему сприйняття глядача, що відповідають їхній власній суб’єктивній системі?», − розповідає мисткиня.

У своєму проекті Сабіна Суру пропонує переглянути твори, які треба знайти, розгорнути, перекомпонувати, які не завжди видимі на фізичній формі зображення.

Сабіна Суру Sabina Suru (р. 1986) живе і працює в Бухаресті. Вона активно займається фотографією та інтермедіа, будучи зацікавленою в тому, як нарративні та об’єктно орієнтовані підходи можуть брати участь у розширенні формального, концептуального та виставкового спектра фотографії.

Коментарі