Новини

«Я ніби завжди жив тут». У Чернівцях відкрили виставку до 85-річчя Рамона Гнатишина

В експозиції представлені фото та документи генерал-губернатора Канади буковинського походження.

Рамон Джон Гнатишин, або ж Рей Гнатишин, увійшов в історію як генерал-губернатор Канади (офіційний представник глави держави – британського монарха) та канадський політик буковинського походження. На Батьківщині своїх предків він побував єдиний раз – у 1992 році. Через 10 років, 2002-го, він помер. 16 березня цього року Гнатишину виповнилося б 85. Тоді, багато років тому, розчулений теплим прийомом земляків у Вашківцях та Чернівцях, генерал-губернатор сказав: «Я ніби завжди жив тут з вами, дорогі моєму серцю буковинці…».

Саме з нагоди 85-ліття з дня народження Рамона Гнатишина у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку, присвячену цій великій людині. В експозиції представлені здебільшого фото, які розповідають про життя і діяльність Гнатишина. Також представлені документи, зокрема диплом Почесного доктора права ЧНУ ім. Юрія Федьковича, родинний герб Гнатишиних.

На відкриття виставки завітали науковці з факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ, а також люди, яким поталанило спілкуватися з цим видатним канадцем.

«Рамон народився в родині емігрантів з України. Його батько – Джон (Іван) Гнатишин був канадським сенатором, вихідцем із Вашківців (нині Вижницького району). Тут в експозиції показані різні сторони життя і діяльності генерал-губернатора. Є вітрина про його родину – дружину і синів. Під час офіційного візиту в Україну у 1992 році він викроїв декілька днів, щоб побувати на Буковині. У музеї буковинської діаспори залишив декілька матеріалів, які стосуються життя українців у Канаді», – розповів завідувач Музею буковинської діаспори Валерій Белінський.

Він додає, що генерал-губернатор Канади цілком заслужив на те, аби у Чернівцях його іменем назвати вулицю. Наразі ж у ЧНУ працює Центр канадських студій імені Рамона Гнатишина.

«Канада нам допомагає – і це дуже добре. Але це не виникло з нічого. Тут є історичні корені, тут є культурна пам’ять. І ця репрезентація України у світі, вона завдяки нашій діаспорі. А ми, науковці, ніколи не забуваємо таких величних постатей, як Рамон Гнатишин», – сказала доцент кафедри історії України ЧНУ Світлана Герегова.

Пожовклу газету початку 90-х років зі своєю статтею продемонстрував на відкритті виставки Степан Карачко. Зараз він відомий у Чернівцях як людина, яка захоплюється фотографією. Але мало хто знає, що 1990 року він листувався з генерал-губернатором Канади. Як це було, пан Карачко розповів у музеї:

«Понад 30 років я пропрацював у Чернівецькому обласному архіві. Коли на «Радіо Свобода» у 1990 році почув, що генерал-губернатором Канади призначили вихідця з Буковини, то дуже зацікавився цим фактом. І от я сідаю і пишу Гнатишину листа. Довго не було відповіді, і я звернувся до КДБ, аби вони дізналися, чи лист дійшов. Вони сказали, що адресат отримав його, а за два тижні прийшла і відповідь від Рамона Гнатишина. Я досконало вивчив його генеалогію. Тоді ж родиною канадського генерал-губернатора зацікавився і тодішній голова Чернівецької обласної ради Іван Гнатишин. З ним ми навіть дискутували, бо він казав, що у Вашківцях, звідки коріння канадського політика, не було греко-католиків, лише православні. А Гнатишини – це родина греко-католиків, я мав відповідні документи, записи у церковних книгах. Національність тоді не писали, лише віросповідання. І коли попрацював над родинним дослідженням, запросив Рамона Гнатишина приїхати на батьківщину предків. У тих його листах відчувалася жага і цікавість до Буковини», – пригадує Степан Карачко.

За його словами, тоді навіть зняли фільм про наш край і передали Гнатишину. На початку жовтня 1992 року генерал-губернатор Канади приїхав в Україну, зустрівся з тодішнім Президентом Леонідом Кравчуком. А у Чернівецькій області його чекала ціла програма. Зокрема, у Вашківцях політик відвідав подвір’я, де народився його батько.

«Тоді у Чернівцях ми з ним познайомилися. Гнатишин високого зросту, розмовляв українською, хоч і погано. Ми обнялися, наче давні друзі. То незабутні враження. Потім ми ще довго з ним листувалися. Його канцелярією завідувала жінка, коріння якої теж було з Буковини», – розповів Степан Карачко.

Рамона Джона Гнатишина знають у світі як одного з найвідоміших політиків з українським корінням. Випускника Саскачеванського університету обирали до Палати громад Канадського парламенту від Прогресивно-консервативної партії. Також він займав посади міністра енергетики та міністра юстиції. Генерал-губернатором Канади Гнатишина призначили у 1989 році.

Перед оглядом експозиції завідувач Музею буковинської діаспори процитував рядки, які проголосив у 1992 році у Чернівцях Рамон Джон Гнатишин:

«Як вам відомо, моє сімейне коріння, як і тисяч інших канадців, закопане якраз тут. Бо з Буковини виїхав до Канади Михайло Гнатишин, і звідси також через декілька місяців опісля поїхала його дружина Анна, несучи на руках двомісячного хлопчика, який пізніше став моїм батьком. Я хочу вас запевнити, що вони ухвалили правильне рішення, обравши Канаду своїм домом. Наша країна така, в якій людям не тільки дозволено – їх навіть активно заохочують – пам’ятати і вшановувати свою рідну спадщину».

За словами організаторів, виставка триватиме щонайменше два тижні.

Наталія Фещук

У матеріалі використані фото з інтернету

 

 

Коментарі