Новини

Найсучасніше відділення невідкладної допомоги. Які умови у лікарні «швидкої» на Фастівській. Фото

У ЛШМД тривають ремонти відділень. Потребують реконструкції ще 2,3 та 4 поверхи.

У лікарні швидкої медичної допомоги, що на вулиці Фастівській, завершують реконструкцію найсучаснішого в області відділення невідкладної допомоги.

Тут працюватимуть сучасні діагностичні методики. У лікарні забезпечать надання невідкладної допомоги, хірургічної та реанімаційної. Проект реалізують завдяки гранту у рамках програми ЄС «Україна–Молдова–Німеччина».

Тут новеньке, сучасне реанімаційне обладнання, оновлена палата – як у клініках Європи. Та поруч, у сусідньому відділенні, обдерті стіни, старі туалети та палати без умов для комфортного перебування.

Про контрасти у ЛШМД, звідки кошти на ремонт та обладнання лікувального закладу і в яких умовах тут перебувають пацієнти, дізнавалися журналісти «Шпальти».

У приймальному покої «швидкої» світло і чисто, все новеньке. Нас зустрічає головний лікар ЛМШД Олександр Грушко. Він розповідає, що впродовж останніх декількох років у лікарні активно тривають ремонти. Роблять це за грантові кошти та гроші Міністерства регіонального розвитку.

«Залишилася наразі травматологія і частково перший поверх. Зробили ремонт на 9 поверсі (реанімація і всі операційні блоки), весь 8-поверх (хірургія), 7 (гнійна хірургія і гнійна реанімація), увесь 6 поверх (нейрохірургія й урологія), 5 (дитяча травматологія). Ще потрібно зробити 2/3 дорослої травматології, наразі тут перерва, адже Мінрегіонрозвитку фінансує не з початку року. Але сподіваюся, за 1-1,5 місяця все зробимо. Ще очікуємо на фінансування для ремонту 4 і 2 поверхів. Третій будемо робити пізніше, бо не визначили структуру ліжок після переходу ЛМШД на підприємство. Перший поверх теж завершуємо», – розповідає головний лікар ЛШМД.

За словами Олександра Грушка, окрім ремонтів, тут закупили багато медичного обладнання, а ще кисневу станцію, дизельну електростанцію. Також замінили ліфти.

«Замінили пасажирський ліфт і два лікарняних. За 35 років існування лікарні тут не проводили капітальних ремонтів, лише поточні», – каже він.

Без ремонту у лікарні залишилися другий, третій та четвертий поверхи і частково перший.

«Ми подали на конкурс усі проекти ремонту відділень лікарні. Сподіваємося, що у 2019-2020 роках лікарню повністю оновимо», – зазначив Олександр Грушко.

 

Нове реанімаційне відділення за 1 млн 300 тис. гривень

– Цей кабінет невідкладної допомоги зробили за грантові кошти, – демонструє новий кабінет на першому поверсі пан Олександр.

Тут усе нове, сучасна операційна. Але кабінет ще не працює.

У нас буде, як на Заході – реанімація з порогу. Це для окремих важких випадків. Думаю, зможемо запустити усе приблизно за тиждень. Бо ще потрібно кисень купити. 

Проходимо далі поверхом.

– А тут знову «совдеп», – продовжує екскурсію лікарнею Олександр Грушко. Але запевняє, цього року перший поверх повністю відремонтують.

Піднімаємося старими сходами на другий поверх. Тут теж усе потребує ремонту: старі коридори, лікарняні палати, санвузли.  

На поверсі є аптека.

«Вона у відомстві обласної ради. Аптека тут для того, аби пацієнтові не доводилося ходити цілим містом у пошуках потрібних препаратів. Адже держава забезпечує лікарню необхідним лише на 21%. Безкоштовно ми забезпечуємо лише ургентні випадки та соціально незахищені верстви населення», – каже Олександр Грушко.

На третьому поверсі зустрічаємо студентів. За словами головного лікаря, при лікарні є кафедра БДМУ. Тут навчаються понад три тисячі студентів. Вони практикують у ЛШМД наочно.

Є багато скарг від пацієнтів на лікарів? – запитую головного лікаря.

 Останнім часом менше, – каже Олександр Грушко.

– Піднімаємося до Європи, – коментує головний лікар. – Тут, у дитячій травматології, уже завершили ремонти – все виконали за стандартами та вимогами ЄС. У палатах є душ, туалет, тепла та гаряча вода, телевізор, мікрохвильова піч.

За словами головного лікаря, найгірші умови були у травматології та дитячій травматології.

«На це було найбільше нарікань. Але зараз тут по- іншому», – продовжує головний лікар.

Зазираємо у палату пацієнтів. Олександр Грушко демонструє новенькі ліжка, сучасний санвузол, показує мікрохвильову піч, телевізор.

Запитую одну із пацієнток – пані Марію, чи подобаються умови у лікарні.

«Усе дуже добре – такого у жодній лікарні районній раніше не бачила. Але хочу, аби палати були одномісними», – відповідає вона.

В іншій частині п’ятого поверху бачимо у коридорі ліжка з пацієнтами. Лікар пояснює:

«Винесли ліжка, бо у палатах триває ремонт. Наразі змушені розміщувати пацієнтів у таких умовах, адже ми не можемо відмовити людині, яка хоче у нас лікуватися. Іноді доводиться брати пацієнтів, навіть якщо у нас переповнені палати. Заповнення лікарні у нас понад 100%. У ЛШМД працюють кращі травматологи. Наші лікарі щороку їздять на стажування в Австрію. Згідно з угодою, навчання триває по 1-1,5 місяця. Це обмін досвідом, вивчення нових методик тощо», – каже Олександр Грушко.

Поруч із лікарнею розташована шведсько-українська клініка.

«Думаю, вони пошкодують, що звели тут будівлю. Бо у них, наприклад, замінити кульшовий суглоб коштує 60 тисяч гривень (тільки операція, –ред.), а у нас – безкоштовна».

На сьомому поверсі – операційні (урологія та нейрохірургія). За червону лінію переступати заборонено. Тому побачити ремонти в операційних не можемо. Помічаємо, що у палатах багато пацієнтів.

За словами головного лікаря, у цьому відділенні перенасичення пацієнтів, адже гнійна хірургія – єдина в області і є лише у лікарні на Фастівській. Сюди звозять людей з усіх районів.

Сьомим поверхом намагаємося пройти якнайшвидше, бо картинка тут (а це пацієнти з великими гнійниками) не для людей зі слабкими нервами.

На восьмому та дев’ятому поверхах аналогічні ремонти, – запевняє Олександр Грушко. За його словами, поверхи ідентичні, і все відремонтовано без винятків.

Попри запевнення головного лікаря ЛШМД, що у них найкращі травматологи та інші медики, запитую, чому, якщо у нас усе так добре, багато хто їде на лікування за кордон.

«Ми не поступаємося нічим закордонним лікарям, окрім обладнання. А там сучасніше устаткування, тому і медицина на іншому рівні. Скажімо, в операційній, де виконують операцію без участі лікаря, процент інфікування зводиться до нуля. Крім того, закордоном здебільшого все роблять одноразовим обладнанням, навіть те, що у нас дозволено використовувати багато разів. Навіть хірургічний одяг там одноразовий. А ми все перемо та стерилізуємо. Але, маючи технології, там лікарі часто забувають класику. Наприклад, банальні грижі. Іноді медики не знають, як зробити, а наші хірурги стають і роблять це», – розповідає Олександр Грушко.

До речі, лікарня швидкої допомоги на Фастівській – єдина в області, яка працює цілодобово. Нині тут перевиконання плану на 40-50%. І навіть, якщо когось не влаштовують умови надання невідкладної допомоги, лікування чи реабілітації, у буковинців немає альтернативи. Адже ЛМШД на Буковині не має конкуренції. А це не дуже здорова ситуація, запевняє головний лікар «швидкої» Олександр Грушко.

Ольга Максимюк

Фото Ірини Болести

Коментарі